Hlavní obsah

Koulař Staněk vybojoval na mistrovství Evropy bronz

Koulař Tomáš Staněk získal na mistrovství Evropy v Mnichově bronzovou medaili a postaral se o první cenný kov pro českou výpravu. Výkonem 21,26 metru skončil třetí za vítězným Chorvatem Filipem Mihaljevičem (21,88) a Srbem Arminem Sinančevičem (21,39).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český koulař Tomáš Staněk ve finálovém závodu na ME v Mnichově.

Článek

Halový mistr Evropy z loňského roku Staněk se v 31 letech dočkal první medaile z šampionátu pod širým nebem. Na mistrovství světa 2017 i mistrovství Evropy 2018 obsadil nepopulární čtvrtou pozici.

Na stupně vítězů by mu stačil i výkon z druhé série 21,05. Třetím pokusem se Staněk zlepšil na 21,26, ale víc už nepřidal. Zaostal tak za vystoupením z dopolední kvalifikace, v níž předvedl 21,39 metru i nedávného mítinku v Lucembursku. Tam naznačil výbornou formu výkonem 21,94, jímž se přiblížil na sedm centimetrů vlastnímu českému rekordu pod širým nebem.

V Mnichově měl nejlepší letošní výkon z přihlášených vrhačů, proto neskrýval rozpaky z třetího místa. "Samozřejmě mě to mrzí. V kvaldě jsem se cítil suprově. Spokojený asi být nemůžu," řekl Staněk České televizi.

Ve finále se potýkal s technikou. "Věděl jsem, že mám i na Chorvata, ale byl jsem takový stažený. Nedokázal jsem rozpojit nohy od vršku, abych tu kouli předběhl a nechal ji za sebou. Spousta hodů mi zůstala v ruce, vůbec mi to nenapnulo na prsty. Škoda," prohlásil svěřenec Petra Stehlíka, který má ve sbírce kompletní sadu medailí z halových mistrovství Evropy a bronz z halového světového šampionátu v roce 2018.

Na kontinentálním mistrovství pod širým nebem získal medaili jako první český koulař od roku 1982, kdy skončil v Aténách třetí Remigius Machura.

Soutěž koulařek ovládla Nizozemka Jessica Schilderová, která jako jediná překonala hranici 20 metrů a vylepšila národní rekord na 20,24 metru.

Reklama

Související témata: