Hlavní obsah

Nikdo s ním nepočítá, pak září! Co bych tu dělal, kdybych nechtěl do finále, smál se Štefela

Úspěšnost z velkých závodů mu můžou závidět i mnohem věhlasnější atleti. Když jel výškař Jan Štefela na svoji první vrcholnou akci, senzačně slavil mistra Evropy do 23 let. Do Mnichova přijel na první dospělý šampionát a hned je finále! A to byl svěřenec českého rekordmana Jaroslava Báby žebříčkově mezi účastníky šampionátu až šestnáctý.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Jan Štefela se usmívá, laťka zůstala na stojanech.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – „Na těch velkých akcích se mnou nikdo nepočítá, můžu jen překvapit, to mě na tom baví,“ spokojeně vyprávěl. Zlomovou výškou bylo 221 centimetrů, tedy hodnota Štefelova venkovního osobního rekordu. Český výškař se za potlesku zaplněných tribun přes laťku na třetí pokus přenesl.

A to stačilo. Ve hře zůstalo třináct skokanů a všichni se můžou těšit na čtvrteční finále. „Většinou to mívám tak, že když skočím nějakou výšku na třetí pokus, tu další dám na první. Tak jsem si říkal: Paráda, jdeme na 225, tak si osobáček posunu rovnou v kvalifikaci,“ rozverně vykládal plzeňský skokan.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČT sport (@sport_ct)

„Ale potěšilo mě, když se řeklo, že se jde do finále,“ přiznal. Však s takovým cílem do Mnichova jel, i když tabulkově mezi hlavní adepty nepatřil. „Do finále jsem chtěl, co jiného bych tady dělal. A v něm nějaký pěkný výkon, ideálně osobáček,“ vysnil si.

Po loňském zlatu do 23 let v Tallinnu se rychle otrkal i v elitní konkurenci. „Rozdíl je už v postupných výškách, ve finále bude základ 218. Ti kluci jsou jinde, vědí, jak závodit na velkých stadionech, kde je hromada lidí, jsou zkušenější,“ srovnával.

Bouřlivé kulisy se ale nezalekl, užíval si podporu zhruba padesáti tisíc diváků. „Zažil jsem podobnou atmosféru na Zlaté tretře, tam jsem se z toho trochu potentoval a neužil si to. Tady jsem se snažil lidi vyhecovat a užít si to. To publikum je luxus, fakt luxus,“ zdůrazňoval.

Originální pochvaly se dočkal od trenéra Báby. „Čekáme tě nahoře na pivo,“ zavolal na něj spokojený kouč. „Jedno si na oslavu dám a půjdu se soustředit na čtvrtek. Zamířím i na fyzio, aby mi trochu pomačkali zádíčka, ta mě zlobí,“ naplánoval si.

Rodina ho bude podporovat na dálku od televize. „Z Krnova by to sem byl pro ně docela špacír,“ usmál se Štefela, jenž se takřka přes celou republiku přesunul do Plzně kvůli atletice. „Jsou tam pro závodníky lepší podmínky, je to znát i v extralize, kde má Plzeň medaile. Atletika je ve městě vnímána úplně jinak,“ oceňuje finalista mistrovství Evropy.

Reklama