Hlavní obsah

O akční Špotákovou by se kouč musel bát pořád

GÖTEBORG

Když má chvíli volna, jde si zahrát plážový volejbal nebo třeba i nohejbal. Oštěpařka Barbora Špotáková bez pohybu nemůže být. "Třeba mi řekne, že se jede projet na kole a ona si udělá osmdesátikilometrovou vyjížďku v kopcích," s úsměvem kroutí hlavou její trenér Rudolf Černý, jenž Špotákové přípravu vede už sedm let.

Článek

Zářící kometa letošní sezóny přiletěla do dějiště evropského šampionátu jako poslední z české výpravy až ve čtvrtek. "Ode mě dostala na poslední týden jen pár úkolu, jinak si užívala volno s přítelem, aby to tady neprožívala takovou dobu," líčí její trenér. Na obavy o případné zranění při oštěpařčině sportování už rezignoval. "To bych se o ni musel bát pořád. Ona je hrozně akční, nemůže bez pohybu být. Já už se to naučil pouštět z hlavy," smířlivě vypráví. "Bára má výbornou kondici, a když trénuje, jak má, tak mi to nevadí. Všechno mi to řekne, důvěra je strašně důležitá," tvrdí Černý.

O kondici Špotákové svědčí i její vícebojařské výkony. V sedmiboji byla před šesti lety čtvrtá na juniorském mistrovství světa, v desetiboji dokonce drží český rekord. Její oštěpařský přerod začal tak trochu bez trenérova vědomí. "Odjela do Ameriky, i když já s tím nesouhlasil. Tam se zranila, tak se věnovala s bahamským trenérem oštěpu. Pak se vrátila a oznámila mi: Rudo, já budu házet oštěpem," s úsměvem vzpomíná kouč, který je spíše specialistou na víceboje. "Ona by si třeba po sezóně sedmiboj ráda zkusila, ale musela by na něj před tím měsíc a půl trénovat a naučila by se ho na 6000 bodů. Ale to proti oštěpařskému výkonu nic není."

Bára se nerozsype

O víkendu ji čeká velký závod v úloze, jakou ještě nezažila - je favoritkou na medaili. "Já jsem nervózní dost, ale Bára přiměřeně. Nerozsype se z toho," věří Černý a psychickou pohodu své svěřenkyně dokládá příhodou z červencového mítinku v Helsinkách, kde vloni na mistrovství světa smolně nepostoupila z kvalifikace. "Šla tam tou samou chodbou, u prezentace tam stála stejná ženská jako vloni, ale ona vzala oštěp, zahodila ho a byla z toho venku," připomíná kouč závod, v němž výkonem 66 metrů Špotáková překonala český rekord.

I aktuální forma je podle něj dobrým signálem. "Je na tom dobře. Poslední závody se jí dařilo," naráží především na mítink v Helsinkách, kde vytvořila výkonem 66 metrů nový český rekord.

Při cestě do Göteborgu nepodcenili Černý se Špotákovou žádný detail. "Oštěpy jsme raději poslali předem speciálem," vykládá trenér. Pětadvacetiletá oštěpařka o své náčiní přišla už v úvodu sezóny, kde se jí oštěpy nejdříve ztratily při cestě do Valencie a pak se jí vrátily poničené. "Tentokrát jsme jen těžko stíhali přestup v Kodani," říkala Špotáková, která obývá v hotelu Gothia Towers pokoj, kde před ní bydlel Jan Železný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.