Hlavní obsah

Před finále stovky zasahovala policie. Pak přilétly stíhačky a Bolt si jen povzdechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemohl to být pro americké fanoušky krásnější večer. Světový šampionát poprvé na domácí půdě, nejsledovanější disciplína a stupně vítězů kompletně obsazené americkými sprintery v čele s novým králem mužské stovky Fredem Kerleym.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Američtí medailisté ze stovky. Zleva stříbrný Marvin Bracy, zlatý Fred Kerley a bronzový Trayvon Bromell.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Legendární Usain Bolt si na Twitteru jen povzdychl: „Jamajský tým pořád dokola to samé“. S koncem jeho kariéry zmizela i karibská nadvláda nad světovým sprintem, ten je teď zahalen do hvězd a pruhů. Na dvě zlata Christiana Colemana navázal v čase 9,86 s 27letý Kerley.

„Vyhrát zlato s fanoušky za zády je nejvíc, co můžete dosáhnout. A k tomu jsme na stupních tři Američané, úžasné,“ rozplýval se.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Fred Kerley oslavuje svůj triumf.

Jeho profil na Wikipedii ještě v sobotu večer uváděl, že Fredrick Lee Kerley je sprinter známý hlavně ze závodů na 400 metrů. Ve skutečnosti je rodák z Texasu jedním z nejuniverzálnějších sprinterů historie, jeden ze tří, kteří zvládli stovku pod 10, dvoustovku pod 20 a čtyřstovku pod 44 sekund.

Jako první má světovou medaili na čtvrtce (bronz z Dauhá 2019) a na stovce. Té se původně věnoval doplňkově, ale už stříbrem na olympiádě v Tokiu naznačil své možnosti. Do Eugene přijel v roli jednoho z hlavních favoritů, kterou jen stvrdil skvělým časem 9,77 s v rozběhu, který paradoxně zůstal nejrychlejším i po finále.

Tomu předcházela podle deníku Guardian kontroverze na rozvičovacím stadionu. Pronikl na něj Rana Reider, trenér pozdějších medailistů Marvina Bracyho a Trayvona Bromella, jenž je v Anglii vyšetřován kvůli porušení pravidel a vztahu se svěřenkyní. Od Světové atletiky nedostal akreditaci, rozcvičovací plochu odmítal opustit až do příchodu policie.

Před finále nad stadionem Hayward Field přeletěly dvě stíhačky, které odstartovaly představení osmi nejrychlejších mužů současnosti. Čtyři Američané, proti nim čtyři zástupci zbytku sprinterského světa. Nebyl mezi nimi vítěz z Tokia Ital Marcell Jacobs, jenž od senzačního triumfu na olympiádě není moc vidět, a v Eugene odstoupil po rozběhu.

Po zlatu dlouho sahal Bracy, ještě deset metrů před cílem byl v čele, než se přes něj o dvě setiny přehnal Kerley. Bracy o dvě tisíciny uhájil druhé místo před dalším krajanem Bromellem a po oznámení výsledků se stadionem ozývalo skandování „USA, USA“.

„Já říkal, že to dokážeme, a my to zvládli,“ křičel do mikrofonu na ploše nadšený Kerley. Američané si podmanili pódium na stovce potřetí v historii. O stejný kousek se pokusí i na dvoustovce, Kerley bude opět u toho. A favorité štafety na 4x100 m jsou také jasní…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.