Hlavní obsah

Ptákovina, nebo atraktivní krok za kulisy? Novinka v pravidlech rozděluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spravedlnost a větší atraktivita. Taková byla motivace změn, které Světová atletika uvede v život při šampionátu v Budapešti, z nichž nejviditelnější se týkají postupů v bězích.

Foto: ČAS - Jan Houska

Čtvrtkařka Lada Vondrová při odletu českých atletů na mistrovství světa v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) - Byl to zažitý systém. Předem daný počet závodníků postupoval přímo, další čekali na čas. Jenže díky tomu byli na delších tratích ve výhodě závodníci v pozdějších bězích, kteří věděli, na jaký výkon mají cílit a často uzmuli postupové pozice pro sebe.

Nyní už čas nehraje roli, na tratích od 1500 m výše se bude postupovat jen napřímo. „Mám lehkou obavu, že ty běhy nebudou rychlé,“ očekává mílařka Kristiina Mäki, která jako jediná z českých atletů pozná nový systém na vlastní kůži. „Ale jsou tam i holky, které nerady běhají pomalu a takticky, bude záležet na losu,“ ví.

To na kratších distancích včetně překážkových, kde se tolik nedá taktizovat, postupy díky dosaženému času zůstávají. Funkcionáři ale chtějí do mnohdy dramatického čekání vtáhnout diváky, a tak místo občas využívaných křesel v prostoru hned za cílem vymysleli tzv. „q room“. Půjde o místnost, kam zamíří atleti, kteří jsou v ten moment na postupovém místě.

K dispozici budou mít křesla, občerstvení i pomůcky na protažení, k tomu televizní obrazovky s následujícími běhy. Na oplátku budou kamery snímat je a jejich nervozitu. V místnosti pak stráví až dvacet minut „Je asi jedno, kde člověk čeká, ale přijde mi, že vymýšlejí ptákoviny,“ není z novinky zrovna nadšená česká čtvrtkařka Lada Vondrová.

Reklama

Související témata: