Hlavní obsah

Špotáková ji dojala. Je neskutečná, pořád si nás maže na chleba, uznala svěřenkyně Železného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva výrazné zážitky si z mistrovství Evropy odveze čtyřiadvacetiletá česká oštěpařka Nikol Tabačková. Na své premiérové velké akci mezi dospělými si bývalá softbalistka, kterou připravuje Jan Železný, zajistila postup mezi nejlepší osmičku kontinentu. A také prožívala s Barborou Špotákovou přímo na ploše její obrovskou bronzovou radost.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Nikol Tabačková se mohla radovat ze svého výsledku i bronzu Barbory Špotákové.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Stály u sebe a už jen čekaly, jestli Špotákovou přehodí Maďarka Réka Szilágyiová. Když se nepovedlo, objaly se, než světová rekordmanka běžela slavit ke svým blízkým.

Jak jste po boku Špotákové prožívala její bronzovou radost?

Teď jsem úplně dojatá, je to hodně emotivní. Je to takové ošklivé, ale víme, že Barča nemůže házet navěky, o to hezčí je, že se jí to takhle povedlo. Zase nás zachránila, je neskutečná. Užila jsem si to, byla jsem poprvé u takového úspěchu, fandila jsem jí, aby to vyšlo.

Věřila jste, že v sobě najde dost sil, aby se v šesté sérii vrátila na medailové pozice?

Stoprocentně, věděla jsem, že to takhle neskončí. Věřila jsem jí na miliardu procent, protože Bára si takhle nenechá vzít medaili.

Co jste si říkaly při posledním pokusu maďarské soupeřky?

Říkaly jsme si, že se nebudeme dívat. Že budeme koukat buď na sebe, nebo do země. Trošku jsme se koukaly na Srbku Vilagošovou, které to vyšlo, tak jsme zvolily taktiku nekoukat, a to už dopadlo pro Báru dobře.

Špotákovou teď čeká rozhodování o pokračování kariéry. Měla by podle vás skončit?

Určitě ne. Je super, když je nás víc. A pokud bude zdravá a bude mít furt sílu, tak si nás pořád maže na chleba. Což mě trochu štve. (úsměv) Také bych ji chtěla jednou porazit, i když už to samozřejmě nebude ono, v jejích nejlepších letech bych se jí nevyrovnala. Doufám, že bude závodit co nejdéle.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Česká oštěpařka Nikol Tabačková ve finále ME.

Pro vás je osmé místo v Evropě také zadostiučiněním? Po vleklých zdravotních problémech, operacích…

Určitě. Jsem šťastná, že můžu konečně házet, v rámci možností zdravotní problémy ustoupily Doufám, že už mě nic tak velkého jako další operace nepotká a budu jen pomáhat českému oštěpu, aby měl další nástupkyně a abychom mohly dál držet éru medailí.

Takže jste dostala novou motivaci?

Určitě, jsem úplně nabitá, šla bych házet znovu, klidně hned další den, i když mě bude všechno bolet.

Nikdy jste nezalitovala, že jste si zvolila atletickou cestu místo softbalové?

Ne. Určitě bych si s holkama ještě chtěla zahrát, ale oštěp je skvělý. Atletika je královna sportu a je na každých olympijských hrách, což je velká motivace, zatímco softbal tam občas je, občas není. A v tomhle týmu s Kubou Vadlejchem, s Nikčou (Ogrodníkovou), Irčou (Gillarovou) a k tomu trenérem, který je můj idol, jsem naprosto spokojená.

Reklama