Hlavní obsah

V Diamantové lize se u finálových trojic budou zohledňovat všechny pokusy

Vedení atletické Diamantové ligy pozměnilo formát s finálovou trojicí, který se v minulé sezoně uplatňoval ve vrzích a horizontálních skocích. Pro příští rok zůstane zachován, ale nově se pro celkové pořadí nebude zohledňovat jen šestý pokus, ale všechny výkony v soutěži. Letošní postup, kdy mnohdy nevyhrál závodník s nejlepším pokusem, byl terčem kritiky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk při pokusu na Memoriálu Josefa Odložila. (ilustrační foto)

Článek

Po jednání se sportovci, trenéry, pořadateli mítinků i majiteli vysílacích práv ho vedení Diamantové ligy změnilo. "Správní rada Diamantové ligy slíbila, že na konci sezony formát zkonzultuje s atlety a dalšími aktéry, což udělala a dohodla se na upraveném formátu, který by měl být lepší pro atlety i fanoušky," uvedla v tiskové zprávě koulařka Valerie Adamsová, místopředsedkyně komise sportovců.

Po pátých sériích bude pauza a šesté pokusy nejlepší trojice se dostanou do přímého přenosu, protože ostatní závodní dění na stadionu bude přerušeno. V zájmu atraktivity nastoupí vedoucí atlet ke svému finálovému pokusu jako první a pak bude čekat, jak si povedou jeho soupeři.

Předběžný kalendář pro příští rok zveřejnila Diamantová liga v listopadu. Sezona elitních mítinků by měla začít v květnu v Dauhá a vyvrcholit v září v Curychu. Poprvé od vypuknutí koronavirové pandemie by se měly uskutečnit mítinky v Číně. Ty byly naplánované i na letošek, ale nakonec z nich sešlo.

Reklama