Hlavní obsah

Vícebojařka Cachová ukončila kariéru, zdraví jí letos nedovolilo závodit

Vícebojařka Kateřina Cachová ukončila kariéru. Jednatřicetiletá několikanásobná mistryně republiky, která v letech 2016 a 2018 skončila šestá na mistrovství Evropy, naposledy závodila loni. Do letošní olympijské sezony ji nepustila bolavá záda. To byla další z řady zdravotních patálií, které ji v poslední době provázely. Dál už s nimi bojovat nechtěla.

Foto: Jan Kucharčík

Sedmibojařka Kateřina Cachová při TNT Express mitinku v Kladně.

Článek

Cachová předvedla nejlepší výkon před třemi lety na evropském šampionátu v Berlíně, kdy posbírala 6400 bodů a na šedesát bodů se přiblížila českému rekordu Elišky Klučinové. Na sklonku téže sezony pak výborně závodila také na vícebojařském mítinku ve francouzském Talence, kde byla třetí se součtem 6381 bodů. Pak ale musela na operaci druhého kolena a přišla o halovou sezonu 2019 i úvod té venkovní. Ještě se připravila na mistrovství světa v Dauhá, kde skončila šestnáctá.

Halu vynechala i v roce 2020, tentokrát kvůli zhoršení chronických problémů se zády a krkem. V průběhu sezony poznamenané koronavirovou pandemií nakonec několik závodů absolvovala a vyhrála výkonem 5978 bodů mítink v Plzni. To byl její poslední dokončený víceboj, protože mistrovství republiky nedokončila kvůli výronu kotníku.

Vzhledem k vysokému postavení ve světovém žebříčku mohla letos pomýšlet na účast na olympijských hrách, ale zdraví jí udělalo čáru přes rozpočet. V létě se rozhodla, že skončí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Cachová během halového mistrovství Evropy 2015 v O2 Areně v Praze.

"V posledních dvou letech mě opakovaně zrazovalo zdraví. V podstatě jsem toho více promarodila, než odtrénovala, což bylo dost frustrující. Hnacím motorem pro mě byly olympijské hry v Tokiu, na které jsem se ovšem nemohla kvalitně připravit. Snažila jsem se bojovat, ale tělo začalo prostě stávkovat a řeklo dost. Je tak na čase uzavřít tuto kapitolu života a jít vstříc novým možnostem," uvedla na svazovém webu.

Reklama

Související témata: