Hlavní obsah

Američané mohou na basketbalovém MS čelit v základní skupině Adetokunbovi

Los letošního mistrovství světa basketbalistů svedl do jedné z osmi základních skupin Spojené státy americké a Řecko, v jehož dresu by na letním šampionátu neměl chybět hvězdný Janis Adetokunbo, dvojnásobný nejlepší hráč NBA. Američané zahájí turnaj duelem s Novým Zélandem a čeká je ještě Jordánsko. Španělským obhájcům titulu postavil dnešní los v Manile do cesty Írán, Pobřeží slonoviny a Brazílii. Turnaj se uskuteční od 25. srpna do 10. září na Filipínách, v Indonésii a Japonsku.

Foto: Josefino de Guzman, ČTK/AP

Ambasador FIBA a bývalá hvězda NBA Luis Scola během losování

Článek

Americký výběr bude napravovat až sedmé místo z posledního šampionátu v Číně, které znamenalo nejhorší výsledek USA při účasti hráčů z NBA. Jako kouč je povede bývalý rozehrávač a současný trenér Golden State Steve Kerr, který po předloňské olympiádě v Tokiu nahradil na reprezentační lavičce Gregga Popoviche.

Pod pěti kruhy Američané triumfovali po finálovém vítězství nad Francií, které tím oplatili čtvrtfinálové vyřazení na MS i předchozí porážku ze základní skupiny na olympijském turnaji. Na nadcházejícím šampionátu se s týmem, za který by měl hrát hlavní adept na jedničku letošního draftu Victor Wembanyama, mohou utkat nejdříve v semifinále.

Francouzi v základní skupině narazí na Kanadu, Lotyšsko a Libanon. Srbové s držitelem ocenění MVP z předchozích dvou sezon NBA Nikolou Jokičem se utkají s Jižním Súdánem, Čínou a Portorikem.

Ze základních skupin postoupí vždy dva týmy do další fáze, v níž se bude ve čtyřech skupinách bojovat o postup do čtvrtfinále. Na turnaji bude ve hře také sedm olympijských míst pro hry v Paříži v příštím roce. Získají je dva nejlepší evropské a americké týmy a po jednom z Afriky, Asie a Oceánie. Francie jako pořadatel má účast na OH jistou.

Los MS v basketbalu mužů:
Skupina A (Manila):
Angola
Dominikánská republika
Filipíny
Itálie
Skupina B (Manila):
Jižní Súdán
Srbsko
Čína
Portoriko
Skupina C (Manila):
USA
Jordánsko
Řecko
Nový Zéland
Skupina D (Manila):
Egypt
Mexiko
Černá Hora
Litva
Skupina E (Okinawa):
Německo
Finsko
Austrálie
Japonsko
Skupina F (Okinawa):
Slovinsko
Kapverdy
Gruzie
Venezuela
Skupina G (Jakarta):
Írán
Španělsko
Pobřeží slonoviny
Brazílie
Skupina H (Jakarta):
Kanada
Lotyšsko
Libanon
Francie

Reklama

Související témata: