Hlavní obsah

Irving si vynutil odchod z Brooklynu, protože ho prý Nets nerespektovali

Basketbalista Kyrie Irving si vynutil odchod z Brooklynu, protože se mu v jeho nyní už bývalém působišti nedostávalo patřičného respektu. Olympijský vítěz, mistr světa a šampion NBA to uvedl ve svém prvním rozhovoru po výměně do Dallasu.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Basketbalista Kyrie Irving na archivním snímku

Článek

"Chtěl jsem prostě být na místě, kde mě oslavují a ne jen tolerují nebo se ke mně chovají způsobem, z něhož necítím respekt," řekl Irving novinářům před středečním debutem za Mavericks na hřišti Los Angeles Clippers.

"V Brooklynu byla období, kdy jsem cítil, že nerespektují mě a mé schopnosti. Mimořádně tvrdě dřu, ale nikdo nemluví o mé pracovní morálce," postěžoval si třicetiletý rozehrávač, jehož tříapůlleté působení v Nets provázely mimosportovní kontroverze.

Loni na podzim mu klub zastavil činnost za antisemitský příspěvek na twitteru a hráč přišel o osm zápasů. Kvůli aféře s ním ukončila spolupráci firma Nike. V minulém ročníku musel vynechat většinu domácích zápasů Brooklynu, protože odmítal očkování proti koronaviru. V minulosti také zpochybňoval, že je Země kulatá, za což se později omluvil učitelům.

"Všichni mluví o tom, co dělám mimo palubovku, takže jsem to chtěl změnit a napsat svůj vlastní příběh. Teď jsem v Dallasu a chci se soustředit na to, co sám můžu ovlivnit," řekl Irving, jenž by měl u Mavericks vytvořit úderné duo se Slovincem Lukou Dončičem.

Irving posílil Mavericks společně s Markieffem Morrisem. Nets získali Spencera Dinwiddieho, Doriana Finneye-Smitha, jedno právo výběru v prvním kole draftu a dvě v druhém kole. S průměrem 27,1 bodu ze 40 odehraných zápasů byl Irving druhým nejlepším střelcem Nets, ale vzhledem k napjatým vztahům klub v tiskovém prohlášení o výměně jeho jméno sotva zmínil.

"Přeju jim všechno nejlepší. Zanechal jsem je na čtvrtém místě. Udělal jsem, co se ode mě očekávalo. Staral jsem se o své spoluhráče, byl jsem jako lídr naprosto nezištný a chtěl jsem dělat všechny správné věci sám kvůli sobě - ne kvůli tomu, abych umlčel někoho, kdo o mně chtěl říkat něco negativního nebo mě soudit. Basketbal je zábava a chtěl jsem, aby to tak zůstalo," řekl Irving.

V NBA působí rodák z australského Melbourne dvanáctou sezonu: jedničku draftu z něj v roce 2011 udělal Cleveland, s nímž se stal v roce 2016 šampionem, před příchodem do Brooklynu hrál také za Boston.

Reklama

Související témata: