Hlavní obsah

Kotník v ortéze drží, ale Satoranský nechce mluvit o zázraku

Trenér Ronen Ginzburg mluvil o požehnání s tím, že nikdy nepoznal hráče tak oddaného reprezentaci. Třicetiletý rozehrávač Tomáš Satoranský se přece jen rozhodl jít do rizikové varianty a figuruje na české soupisce pro ME basketbalistů, přestože si před dvěma týdny během přípravného utkání v Německu vážně pochroumal kotník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg (vlevo) a Tomáš Satoranský.

Článek

Jaký máte pocit z prvního tréninku v pražské O2 areně?

Až nečekaně dobrý. Byla záhada, jak budu vypadat. Hlavně jsem nevěděl, jestli kotník snese plné tréninkové zatížení, ale jsem mile překvapen. V krásně nachystané hale na mě hned dýchla atmosféra velkého turnaje, a ještě hezčí to bude, až přijdou fanoušci. I tohle pro mě bylo velkou motivací, abych se stihl dát do kupy.

Kotník ve speciální ortéze držel?

Zkoušel jsem různé pohyby, šel prakticky všechny tréninkové akce, abych dostal kotník rychle do provozní teploty. Rehabilitoval jsem od rána do večera, musím na to jít chytře a nic neuspěchat. Nechtěl jsem nohu přetížit, počkám, jaký pohled na ni nabídne páteční ráno.

Myslíte, že budete schopen nastoupit hned do úvodního střetnutí s Polskem?

Nechci nic slibovat, sám nevím. Uvidím až těsně před zápasem, v jaké kondici bude noha po rozcvičce, ale udělal jsem během posledních dnů úplně všechno, abych tady mohl hrát.

Neztrácel jste víru v rychlé uzdravení, které se po těžkém výronu zdá být skoro zázrakem?

Nevím, jestli to brát jako zázrak. Tak bych o tom nemluvil. Já spíš věřím, že když o něco člověk hodně usiluje, že to nakonec dokáže. Jsem typ, který nikdy nevzdává. Pro mě je reprezentace něco speciálního, musel jsem jít ale s rehabilitací trpělivě den po dni a čekal do poslední chvíle.

Pomohla vám i péče specialisty z NBA, který s vámi v Praze zůstane až do neděle?

Bez Navina bych to určitě nezvládl. V basketbalovém prostředí jsem nepoznal energičtějšího člověka, který umí urychlit léčení. Pečoval o mě celé tři roky ve Washingtonu, mám k němu absolutní důvěru. On i moje žena byli neuvěřitelně pozitivní a já, protože jsem neměl žádnou zkušenost s tak vážným výronem, nechtěl nic předem zabalit.

Takže jste nyní optimistou?

Děkuju všem, kteří se o mě postarali a věřím, že si doma udržíme naši basketovou identitu a zvládneme postoupit ze skupiny.

Co o něm řekl trenér Ronen Ginzburg
"Je důležité, aby čeští fanoušci něco věděli. Nezáleží mi na tom, jestli Tomáš odehraje všechny zápasy, jednu minutu, nebo nenastoupí vůbec. Ale nasazení, které tenhle kluk předvedl pro to, aby mohl nastoupit za národní tým, je úžasné. Spousta hráčů v jeho situaci by řekla: 'Díky, končím.' A odjela by do klubu. Pro nás je požehnání, že Tomáše máme. Zásadní je, že se vrátil zpátky a zůstane s týmem. Jeho vliv na něj je na hřišti i mimo velký, proto je dobré ho tu mít. A pokud jde o mě, i kdyby nemohl hrát ani minutu, jsem moc rád, že bude s námi na lavičce."

Reklama