Hlavní obsah

Legendární kouč Krzyzewski bude speciálním poradcem NBA pro basketbalové operace

Legendární basketbalový trenér Michael Krzyzewski, přezdívaný Coach K, se vrací z důchodu a míří do NBA. Ani tentokrát jako trenér, ale jako speciální poradce pro basketbalové operace. Vedení NBA spolupráci s úspěšným univerzitním koučem astrůjcem tří olympijských titulů s týmem USA oznámilo ve středu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Šestasedmdesátiletý Krzyzewski tým NBA nikdy netrénoval, celou kariéru strávil na vysokých školách a u americké reprezentace. Basketbalisty univerzity Duke vedl od roku 1980 a skončil u nich teprve po loňské sezoně. S "modrými ďábly" vyhrál pět titulů. V roce 2001 byl uveden do Naismithovy Síně slávy a o pět let později i do Síně slávy vysokoškolského basketbalu.

"Jsme poctěni, že se Coach K připojí k rodině NBA a bude sdílet své zkušenosti a znalosti s ligou a týmy," řekl prezident ligových operací NBA Byron Spurell. "Jako přední trenér a proslulý lídr, kterému na basketbalu velmi záleží, bude posouvat diskuze a nabídne nové pohledy na současnost i budoucnost NBA," dodal.

Kouč trojnásobných olympijských vítězů má poskytovat rady vedení ligy či výkonným ředitelům klubů NBA. "Ani v trenérském důchodu má vášeň pro tento sport neochabla. Tato role mi umožní zůstat zapojený do basketbalu na nejvyšší úrovni," řekl Krzyzewski.

Během kariéry měl řadu nabídek trénovat tým NBA, vždy ale odmítl. S hráči NBA pracoval v americké reprezentaci, s níž vyhrál také dvakrát mistrovství světa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.