Hlavní obsah

Peterku zklamala česká hra: Úplně dobrý výkon to nebyl, tlačit na skóre se nepovedlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapsal dvanáct bodů, osm doskoků, přispěl k důležitému vítězství 90:82 nad Brity v kvalifikaci o postup na evropský šampionát. I tak měl Martin Peterka ke spokojenosti daleko. „Upřímně říkám, že jsme úplně dobrý basket nehráli a musíme se zlepšit,“ krčí rameny český pivot.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Český pivot Martin Peterka (vlevo) se tlačí kolem Noaha Horchlera z Velké Británie.

Článek

Trápí ho, že Češi složitě nacházeli v útoku volné pozice. Přitom jeho samotného soupeř často nechával za perimetrem nehlídaného, což Peterka proměnil ve tři proměněné trojky.

„Jim se ale v úzké rotaci hrálo dobře, neměli co ztratit. A to ještě postrádali pár hráčů, určitě nejsou outsiderem,“ připomíná basketbalista Braunschweigu složení skupiny F, v níž pondělní soupeře doplňuje ještě Řecko a Nizozemsko.

Právě proti Řekům, největším favoritům, se Češi před pár dny při porážce 64:72 střelecky natrápili. Pouhých šest trojek s tristní bilancí 23 procent bylo zklamáním. „Mohli jsme i vyhrát,“ mrzí stále Peterku. „Tentokrát se z dálky aspoň trefilo víc lidí.“

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Britský basketbalista Myles Hesson (vlevo) se dere přes Martina Peterku.

Osmadvacetiletý pivot se nenechal rozhodit, když v pardubické hale v úvodu minul dva trestné hody. Postupně se dostával do tempa a před půlí předvedl parádu, když při volné cestě na koš hodil míč efektně za sebe lépe postavenému Tomáš Satoranskému. „Věděl jsem, že Saty za mnou je. Cítil jsem, že obránce se ke mně blíží, tak jsem to zkusil vyřešit takhle. A dopadlo to dobře,“ těší jej.

Spolupráci s rozehrávačem Barcelony si nemůže vynachválit. „Je to velký rozdíl, když je Saty s námi. Za nároďák je s ním radost hrát,“ říká. „Ale musím říct, že dobrou práci odvedl i Ondra Sehnal, zvlášť v obraně.“

Ač Peterka neoplýval nadšením, věří, že si Češi na styl nového kouče Diega Ocampa do příštího kvalifikačního okna plně zvyknou. Další zápasy jsou na programu až v listopadu. „Času máme strašně moc. A vítězství se počítá, rozhodně bylo důležité. V závěru jsme zkoušeli hrát ještě trochu na skóre a je škoda, že se nám to moc nepovedlo,“ přemítá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.