Hlavní obsah

Se skalpem Litvy jsou Češi reálně ve hře o MS. Už příští měsíc nastoupí ve Francii a přivítají Maďary

Litvě, která jako jediná v evropské části kvalifikace MS 2023 vyhrála všech pět duelů, připravili čeští basketbalisté vůbec první porážku. Po vítězství 83:72 na půdě soupeře v Klajpedě se mohou spolu s ním těšit na další duely s Francií, Černou Horou a Maďarskem. Šestičlennou skupinu K ve druhé fázi bojů o šampionát doplňuje ještě Bosna a Hercegovina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg na archivním snímku.

Článek

Tři nejlepší z konečné tabulky, kam se započítávají všechny dosavadní výsledky, už postoupí na šampionát a Češi se o to mohou porvat. „Pro nás to byla úžasná výhra nad basketbalovým gigantem, která posílila naši šanci dostat se na mistrovství světa. Většinu zápasu v Litvě jsme kontrolovali a tým se dokázal i dobře zvednout z nepovedeného začátku druhého poločasu," řekl kouč Ronen Ginzburg.

„Tahle parta hráčů je vážně neuvěřitelná, znovu ukázali, že se doslova rvou jako lvi. Problémy nastaly až v posledních třech minutách zápasu při extrémním tlaku soupeře na míč, ale udrželi jsme dostatečný náskok, abychom do další fáze kvalifikace překlopili bilanci ze vzájemných zápasů s Litvou na svou stranu," ocenil trenér.

„Při bodové rovnosti bychom nechali pod sebou v tabulce díky lepšímu skóre ze vzájemných duelů i Bosnu, to je taky po špatném vstupu do kvalifikace důležité," připomněl rozehrávač Tomáš Satoranský, že Češi začali boj o MS třemi porážkami, pak se ale reálně vrátili do hry o postup.

„Hned příští okno chceme zkusit využít, že budeme koncem prázdnin v plné síle, už i s Honzou Veselým a Vítkem Krejčím, a urvat další vítězství, protože v listopadu a v únoru se při termínové kolizi s Euroligou zřejmě zase kompletní nesejdeme," usoudil český rozehrávač.

V kvalifikaci bude národní tým pokračovat už 24. srpna ve Francii a o tři dny později v Chomutově nastoupí proti Maďarsku. Ještě předtím ale reprezentanty čekají v Pardubicích a Hamburku přípravné turnaje na zářijové ME, jehož základní skupinu odehrají od 2. září doma v Praze. „Poslední dvě utkání před Eurobasketem budou tedy ostré kvalifikační bitvy, ale už jsme předvedli, že umíme čelit těžkým momentům," naznačil Satoranský.

Pro zajištění postupu na MS, které příští rok uspořádají společně Japonsko, Filipíny a Indonésie, budou Češi potřebovat zřejmě vyhrát čtyři ze šesti nadcházejících zápasů. Zatímco Litevci i Francouzi už jsou jednou nohou na šampionátu, o poslední volné místo svedou čtyři další účastníci druhé fáze kvalifikace tuhý boj. Rozhodovat se může až v únoru na palubovce Černé Hory v úplně posledním utkání.

Tomáš Kyzlink, jenž se zaskvěl osmnácti body proti Litvě, byl ve vyjádření pro tiskovou agenturu rád za povedené červencové vystoupení českého mužstva. „Největší pozitiva jsou týmová chemie a to, jak se tým dokáže semknout a vyhovět si v těžkých chvílích. Na obranné polovině jsme se fakt ohromně kousli a tím byli schopni eliminovat silné stránky soupeřů A slabiny? Soupeřům jsme dovolili hodně útočných doskoků, tam bychom měli být pozornější. Určitě se to zlepší ale s příchodem Honzy Veselého," tvrdil.

Program druhé fáze kvalifikace, skupina K
24. srpna: Francie–Česko, Černá Hora–Bosna a Hercegovina, Maďarsko–Litva,
27. srpna: Česko–Maďarsko, Litva–Černá Hora, Bosna a Hercegovina–Francie
11. listopadu: Česko–Černá Hora, Litva–Francie, Bosna a Hercegovina–Maďarsko
14. listopadu: Maďarsko–Česko, Černá Hora–Litva, Francie–Bosna a Hercegovina
23. února: Česko–Francie, Bosna a Hercegovina–Černá Hora, Litva–Maďarsko
26. února: Černá Hora–Česko, Francie–Litva, Maďarsko–Bosna a Hercegovina.
1. Francie651464:34311
2. Litva651462:42111
3. Černá Hora642464:42810
4. Česko633485:4839
5. Bosna633472:4869
6. Maďarsko624399:4698

Satoranského nejen s výhledem druhé fáze kvalifikace, ale i blížícího se ME, těší rostoucí šířka kádru. „Je tu i variabilita střelců, kteří mohou přijít. Tomáš Kyzlink se přidal k těm, kteří můžou dát střelu z dálky, ale zvládne i najet prakticky proti každému pivotovi. Stejné schopnosti mají i Vojta Hruban, Jarda Bohačík a David Jelínek, máme zase trošičku širší spektrum v té naší hře," podotkl pro ČTK.

Našel i poučení pro důležité zápasy na přelomu srpna a září, ať už v nich půjde o cestu na světový šampionát nebo o evropské medaile. „Musíme některé taktické věci vylepšit. Když na nás soupeři přitlačí, uděláme pár špatných rozhodnutí i ztráty míče, jako se nám to stalo na konci zápasu v Litvě. A dostaneme se zbytečně do potíží. Jinak si ale myslím, že sebevědomí máme a jsme i mentálně dost silní, jak už nastupujeme dlouho spolu a dokážeme se rychle sehrát," mínil nejlepší český střelec v Klajpedě, jenž zatížil konto soupeře 21 body.

Reklama

Související témata: