Hlavní obsah

Odvedli jsme dobrou práci, pochvaloval si dvě důležité výhry český reprezentant Auda

Až ve třetím reprezentačním okně se Patrik Auda z Jokohamy stejně jako další pivot Ondřej Balvín z jiného japonského klubu Gunma mohl zapojit do bojů basketbalistů o postup na mistrovství světa a k výhře v Litvě 83:72 pomohl 14 body, čtyřmi doskoky a asistencí. V Klajpedě si pochvaloval, že tým odvedl dobrou práci.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Čeští basktebalisté v akci. Zleva David Jelínek, Patrik Auda a Tomáš Satoranský.

Článek

Kvalifikaci začali svěřenci trenéra Ronena Ginzburga třemi prohrami, ale pak třikrát uspěli a jsou ve hře o MS. Dál tak mají šanci, že na turnaji v Indonésii, Japonsku a na Filipínách mohou obhajovat historické 6. místo z roku 2019 z Číny a také drží naději na olympijskou účast po premiéře samostatného Česka loni v Tokiu.

"Myslím, že výchozí pozice je to dobrá. Když bych se na ni podíval před tímto oknem a teď, tak jsme odvedli dobrou práci. Ty dvě výhry nám určitě pomůžou. Uvidíme, jak to bude dál v srpnu. Když jsme v takovéhle sestavě, tak z další skupiny můžeme porazit kohokoli," řekl Auda.

S časem 16:21 minuty byl z desítky hráčů, kteří v Klajpedě zasáhli do hry, sice čtvrtým nejméně vytíženým, přesto měl třetí nejvyšší bodový příspěvek po Tomáši Satoranském (21) a Tomáši Kyzlinkovi (18). "Vždycky, když přijdu na hřiště, tak se snažím dát týmu energii a pomoct mu, jak nejvíc můžu. Teď jsem tolik minut nehrál, ale je pro mě důležité čas na hřišti využít a být pro tým prospěšný a nebýt tam jen do počtu," uvedl.

Dvaatřicetiletému rodákovi z Ivančic stejně jako Balvínovi bránila v účasti na předchozích dvou reprezentačních akcích omezení při pandemii koronaviru. Tým pro zápasy s Bosnou a Hercegovinou v Pardubicích a v Litvě posílil po sezoně v NBA Satoranský, čerstvá posila Barcelony. Ginzburgův výběr, který měl předtím na kontě jen domácí výhru nad Bulharskem, vytěžil maximum, aby své šance na MS posílil.

Češi v pondělí porazili Litvu poprvé po 16 letech od přípravy v Opavě, v soutěži poprvé od června 1999 od Eura. Po devíti porážkách v řadě. "Ukázali jsme, že umíme hrát dobrý basket i proti takovýmhle týmům, i když Litevci neměli všechny hráče, kteří normálně jezdí. Vyhrát v Litvě na jejím hřišti je pro nás ale pořád velká výhra a velká zkušenost do další fáze kvalifikace," uvedl Auda.

Tým nastoupí na konci srpna ve Francii a doma s Maďarskem, začátkem listopadu proti Černé Hoře a v Maďarsku a ke konci února hostí Francii a vydá se do Černé Hory. Start kvalifikační skupiny K bude generálkou před mistrovstvím Evropy, jehož základní skupinu hostí pražská O2 arena. Češi budou hrát s Polskem, Srbskem, Nizozemskem, Finskem a Izraelem.

V přípravě na Eurobasket budou ladit v srpnu formu v Pardubicích v zápasech s Bulharskem a Chorvatskem, pak na turnaji v Hamburku je čeká Německo a jeden z dvojice Srbsko, Itálie.

I po sérii tří výher je podle Audy stále co vylepšovat. "Hlavně momenty, kdy je to ke konci zápasu a je tlak na hřišti i psychicky, musíme líp zvládat. Myslím, že takových zápasů jsme měli víc, musíme si na to ještě trošku víc zvyknout. Hra se nějak výrazně měnit nebude, pokud s námi v dalších fázích budou Honza Veselý a Vítek Krejčí, tak by nám to mělo zase trošku pomoct," dodal Auda.

Reklama

Související témata: