Hlavní obsah

Otcové všech zemí, zpoťte se! aneb Jak být lepším otcem i lepším běžcem současně

Londýn

Stát se otcem není dnes žádná legrace. Takové dítě stojí hromady času i peněz, někoho též nervů. Ale také přináší mnoho radosti. A taky v sobě skrývá drastické omezení časových dotací na trénink. Pojďme si říct upřímně, že dítě nám změní celý život. I ten běžecký. Kupodivu to nemusí být na škodu. Ukazuje se totiž, že v náročném životním období mohou otcové z nedostatku času naopak profitovat. A vlastně nejen oni.

Foto: archiv: R. Kujan

Možná zjistíte, že otcovské povinnosti se dají plnit i za běhu.

Článek

Zdraví samotného dítěte nemá své prvopočátky v okamžiku narození, ale už dávno předtím. Jeho zdraví se samozřejmě odvíjí také od toho, v jaké kondici byl otec v době početí. A v jaké kondici byl otec, je zase závislé od toho, co dělal dlouhé a dlouhé měsíce a roky před tím šťastným okamžikem. To je, doufám, každému jasné. A teď k tomu otcovství.

Narodí se bejby a priority, časové plány a harmonogramy jsou na prach. Nezůstává kámen na kameni a až se ten prach usadí, všechno je jinak. Otcové-běžci si nejprve všimnou fatálního nedostatku času na trénink. „Vzniká velice naléhavý pocit, že volný čas je obrovsky vzácný, což může lidi vést k tomu, že své hobby zkrátka opustí. Pak máme ovšem ještě druhou skupinu lidí, a tu časový pres namotivuje k lepšímu time managementu," říká Andy Lane, britský profesor sportovní psychologie.

Opravdu existují i zasloužilí otcové, kteří tvrdí, že právě příchod dítěte zapříčinil jejich výkonnostní růst. Jakmile totiž byli ve stresu, museli se svým časem hospodařit mnohem lépe. Běhy do práce, z práce, na nákupy... namísto vysedávání v pohodlném autě. „Je důležité si spolu sednout jako rodina a partnersky se dohodnout a zorganizovat vše tak, aby měl každý z rodičů řekněme hodinu denně pro sebe," navrhuje Lane.

Mnoho dvacetiletých, kteří běhají, nemají ve skutečnosti žádný tréninkový plán, strukturu tréninků a někdy ani přesné cíle. To se v čase otcovství prudce mění. Pokud chcete zůstat s prstem na tepu běžeckého světa, začnete využívat každou volnou chvilku a začnete se snažit, aby byla využita co nejefektivněji. Nejlepší čas začít s tréninkovým deníkem, plánováním a strukturováním jednotlivých běhů. Možná už nebudete běhat bezcílně dvě hodiny denně, ale jenom hodinu. Ovšem z té hodiny dokážete vykřesat vyšší užitek. Zkuste třeba naše bleskové tréninky. Uvidíte, že i za půlhodinu se dá hodně slušně odvařit, pokud do ní dáte vše.

Vaším životem se stanou krátké a intenzivní tréninky. Zjistíte, že psychickou únavu lze vyběhat a že fyzická únava může vyhnat tu psychickou. A stejně jak začnete zvládat intenzivní tréninky, budete lépe zvládat i intenzivní odpočinek. Každá čtvrthodina spánku se začne počítat. A možná vás otcovská cesta dovede i ke zdravému jídlu, které organismus nezatíží, ale přinese mu ve vhodné formě to, co potřebuje.

Nezapomeňte ani na to, že fyzická zátěž s sebou přináší také lepší spánek. Po vyčerpávajícím intenzivním tréninku jen padnete do duchen a hladin mozkových vln alfa, théta a následně delta. Kvalitnější spánek přináší lepší mentální i fyzický stav po probuzení. Jste zase plni sil a připraveni na další intenzivní trénink. Tentokrát s kočárkem. A otcovství vás možná také vyléčí z obsesivního sledování vteřin, bodů a tabulek. Začnete se více soustředit jen na to, co je opravdu důležité. Co se třeba nechat inspirovat výzkumem Fatherhood Institute, který tvrdí, že aktivita batolat má přímou souvislost s BMI otce? Nebo snad doloženou skutečností, že celkovou fyzickou aktivitu adolescentů do velmi vysoké míry určuje fyzická aktivita otce?

Je nade vše jasné, že otcovství je doprovázeno nezměrnou zodpovědností. A právě v době, kdy se stáváme otci, je vlastně naší povinností na sobě pracovat. Takže, chlapi, do tepláků a makat!

Reklama