Hlavní obsah

TEST: Ponožky pro noční živly - Reebok Running Reflective Crew Sock

René KujanSport.cz

Jestli něco běžci opravdu považují za důležitou součást výbavy, pak jsou to v neposlední řadě také ponožky. Tedy alespoň pro ty, kteří se nám po maratónských tratích neproducírují naboso. Správný výběr ponožky je zkrátka záruka dlouhodobého pohodlí během závodu. Když bude ještě k tomu vypadat dobře, je to jen lépe. Ale co kdyby nám taková fusekle zároveň pomáhala také zvýšit bezpečnost?

Foto: Reebok.com

REEBOK RUNNING REFLECTIVE CREW SOCK: Ponožka pro noční běžce.

Článek
Fotogalerie

Ano, je to tak. Tyto ponožky od Reeboku totiž nesou bohatou reflexní výbavu po celé své zadní straně. V odrazných bodech vyvedený nápis RUN asi potěší každého, i toho nefanatického, běžce. Reflexní plocha je natolik velká, že vaše pohybující se dolní končetiny v temnotách nepřehlédne žádný, ani ten nejméně pozorný řidič motorového či nemotorového vozidla. Jejich výbava samozřejmě nejvíce vynikne právě v jarních a letních měsících, kdy odrazky nepřekryjete dlouhými legínami nebo tepláky.

Ponožky Reflective Crew jsou rozlišené na pravou a levou. Mají zesílené paty a špičky proti nadměrnému opotřebení, zároveň tak dosahují vyšší míry komfortu. Nárt a spodní strana podélné klenby mají zesílené příčné pružení, takže ponožky chodidlo krásně obepínají a drží na místě. Plochy nártů jsou uzpůsobeny pro rychlejší odvětrávání potu. Náplety mají ponožky poměrně dlouhé, takže dostatečně chrání také achilovky například při výbězích za ranních mrazíků nebo při už zmíněných nočních bězích, pro něž jsou přednostně určené.

Samotné reflexní body jistě není úplná legrace připevnit na elastickou tkaninu. Výrobci se to ovšem v tomto případě podařilo. Několikero praní absolvovaly ponožky bez ztráty věnečku a přežily se všemi reflexními prvky na palubě. Určitě bych ale doporučoval prát tyto ponožky naruby, aby zbytečně nedocházelo k poškození reflexní úpravy.

PLUSY
zesílené a pohodlné špičky a paty
vyšší náplety
bohatá reflexní výbava
MÍNUSY
tuhost horního okraje by mohla být o něco menší
CENA
pod 400 korun

Ponožky zatím naběhaly několik desítek kilometrů, aniž by vykazovaly známky opotřebení. Mně nejvíce odcházejí ponožky na hraně nehtu u palce, ani tady ale nelze pozorovat žádné patologické změny. Zcela mi vyhovuje také jejich barevné provedení. Převažující černá stále vypadá obstojně, i když si cestou potykáte s nějakým tím bahnem. Vyhovují mi i vyvýšené náplety držící v teple spodní části lýtek. Snad jediné, co bych na ponožkách poupravil, je pružnost horního lemu. Mne stahuje až příliš těsně, ale věřím, že se používáním ještě trochu poddá. Toto ale bude jistě značně individuální. Přidaná hodnota ve formě zadních odrazek mi samozřejmě dělá velkou radost. Kdo se někdy pohyboval v noci po našich silnicích, ví, že odrazek a dalších prvků pasivní bezpečnosti není nikdy dosti.

Reklama

Související témata: