Hlavní obsah

TRÉNINK: Maratónské monstrum ‒ ať na podzim ukážete, co ve vás je!

Jarní maratóny jsou už za námi, hlavní maratónská podzimní sezóna teprve přijde. I přesto ale není čas usínat vedrem na vavřínech. Naopak, kdo chce na podzim dosahovat dobrých časů na královské běžecké distanci, už na své přípravě poctivě pracuje. Ani my nezůstáváme pozadu a přicházíme za vámi s nabídkou kvalitního maratónského tréninku. Je těžký, je náročný. Takové ale monstrum bývá. Máte na něj odvahu?

Foto: Profimedia.cz

Až se podzimní maratón zeptá, vy už budete připraveni.

Článek

Tento trénink byl původně vyvinut špičkovými profesionály pro maratónskou přípravu. My si dnes ukážeme jeho mírnější verzi, k té původní se už musíte propracovat, protrénovat sami. Jako každý správný trénink začíná i tento dostatečným rozehřátím. Určitě ho nepodceňujte, jde o náročné výkony za vyšších rychlostí a zranění se vám do přípravy nehodí, ne?

Princip tohoto tréninku vychází z přesvědčení, že pokud chceme maratón zaběhnout za nějaký čas (v určité rychlosti), je potřeba strávit v této rychlosti poměrně dost času a někdy si naložit ještě víc. Doba trvání samotného tréninku se bude odvíjet od fyzické kondice a předchozí přípravy, začínat bychom ale měli všichni spíše opatrně. Po rozcvičení následuje 20 minut v cílové maratónské rychlosti a následně polovina této doby nenáročného klusu. Navazuje asi nejnáročnější část tréninku: opět 20 minut, ovšem už v rychlosti půlmaratónu. Ani pak ještě není konec, nezapomeňte na kvalitní vyklusání a uvolnění!

Takto náročný trénink zařazujeme do programu zhruba jednou za dva týdny. Postupně s rostoucí výkonností přitvrzujeme a každý týden až dva přidáváme po 5 minutách v maratónské sekvenci a po 1-2 minutách v půlmaratónské sekvenci. Pokud se chcete propracovat až k profesionálnímu tréninku, ten má schéma 40-20-20.

MARATÓNSKÉ MONSTRUM
15 minut rozběhání, rozcvičení
20 minut v tempu M (postupně přidáváme po 5 minutách až do 40)
10 minut lehký klus (postupně přidáváme tak, aby klus tvořil ½ předchozí fáze)
10 minut v tempu ½ M (postupně přidáváme po 1-2 minutách až do 20)
15 minut výklus

Tato specifická příprava nám jednak daruje větší sebevědomí při maratónských rychlostech a zároveň propůjčí přesně ten druh fyzičky, který využijeme při závodě ‒ včetně přípravy na ideální negativ split, kdy druhou půlku závodu absolvujeme rychleji než tu první. Hlavně za vedra ale dávejte pozor! Vždy trénink upravte i podle aktuálních podmínek a snažte se vždy celý trénink kvalitně odběhat. Není mistrovství naložit si maximum a po pár minutách zjistit, že to nedáte. Mistrovství je naložit si maximum zvládnutelného. Takový trénink by měl být výzvou, ale zároveň byste vždy měli mít všechno pod kontrolou.

Připravujete se na podzimní maratony už nyní?
Ano, je to potřeba.
55 %
Ne, dávám to bez přípravy – pro zábavu.
12,5 %
Ještě nevím, jestli se do maratonu pustím.
32,5 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související témata: