Hlavní obsah

Balík pro Procházku, v UFC měl vydělat 12 milionů. Nezápasíme kvůli penězům, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

12 milionů korun. Takovou cifru měl vyinkasovat český bijec Jiří Procházka za drtivý triumf na víkendovém jubilejním turnaji UFC 300 v americkém Las Vegas proti rakouskému nájezdníkovi Aleksandaru Rakičovi. Velkou měrou se na celkové sumě podepsal i finanční bonus za výkon večera. Vůbec nejvíce si ovšem vydělal Brazilec Alex Pereira, který si údajně měl přijít na více než 60 milionů korun.

Třetí díl pořadu o bojových sportech DirektVideo: Sport.cz

 
Článek

Byť Procházka nenastupoval na hlavní kartě, nakonec se s honosným výdělkem podle severu SportBible zařadil na sedmé místo. Svým postavením tak přeskočil celou řadu bojovníků, kteří byli na jubilejní akci v městě hazardu pod větším přívalem pozornosti. Své by o tom mohl říct Američan Cody Brundage, který sice bojoval na hlavní kartě, přesto z hlediska získaných financí skončil úplně na posledním místě (1,5 milionu korun).

Českému bijci se výrazně zvedl honorář díky bonusu za výkon večera, který šéf UFC kvůli výjimečnosti jubilejního galavečera zvedl z tradičních 50 tisíc dolarů (zhruba 1,1 milionu korun) na 300 tisíc dolarů (přes 7 milionů korun). Procházka by tak v celkovém součtu měl získat 512 500 dolarů (více než 12 milionů korun), přičemž se do této sumy zahrnují peníze od sponzorů i podíl na prodaném PPV (placený přenos).

Předchozí zápasy Jiřího Procházky v UFCPřehled výdělků
1. zápas - Volkan Oezdemir 3,6 milionu korun
2. zápas - Dominick Reyes5 milionů korun
3. zápas - Glover Teixeira12 milionů korun
4. zápas - Alex Pereira20 milionů korun
částky jsou uváděny před zdaněním

12 milionů v kapse rodáka z Hostěradic ale rozhodně nezůstane. Výplata ještě podlehne místnímu zdanění, určitá procenta půjdou i na konta jeho trenérům a manažerům. Honorář se tak v konečném důsledku klidně může srazit na polovinu. „Nebojujeme kvůli penězům, ale protože to máme v krvi a naší vůlí je vyhrát. Ale je pravda, že díky penězům jste svobodní a můžete si dopřát hezké věci,“ prozradil Procházka po duelu s Rakušanem Aleksandarem Rakičem pro kanál The Schmo.

Ľudovít Klein, jeden ze dvou slovenských reprezentantů v UFC, před časem v rozhovoru pro Sport.cz prozradil detaily. „Není to žádná sláva. Člověk vidí nějakou sumu, která je celkem pěkná, ale ve finále, když ty peníze dostane, tak je to něco jiného. Odvádí se daně, což je většinou 20–30%. Dalších 10% odevzdám svému manažerovi, do gymu dávám také 10%. To už je nějakých 50%. Všechno je to navíc v amerických dolarech a po přepočtu na eura se to ještě o něco zmenší,“ popisoval. „Je to ale UFC a myslím si, že tu chce být každý. A pokud budeme dokazovat, že na to máme, a budeme předvádět atraktivní výkony, tak nás podle toho ocení. Možná je to otázka času a šikovnosti zápasníka, jak se tam dokáže prodat.“

Ze všech účastníků turnaje si nejhlasitěji může pískat Brazilec Alex Pereira, který ovládl hlavní duel proti americkému nájezdníkovi Jamahalu Hillovi. 194vteřinová práce v kleci a následná obhajoba titulu mu vynesla 2,8 milionu dolarů (zhruba 67 milionů korun). Na obrovské peníze si přišel také Američan Max Holloway, který si díky strhujícímu výkonu proti krajanovi Justinu Gaethjemu vysloužil bonus za zápas a výkon večera v hodnotě 600 tisíc dolarů. Suma sumárum 2,7 milionu dolarů (zhruba 64 milionů korun).

Jak si Procházka povede v příštím duelu? Jasno by mohlo být už brzo. Český bijec se totiž podle svých slov údajně nebrání květnové odvetě se šampionem polotěžké divize Alexem Pereirou. Nyní vše závisí na jednání s UFC.

Reklama

Související témata: