Hlavní obsah

Rakič přiznal zdravotní problémy, bál se zrušení duelu. Šel bojovat, reaguje Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V třaskavé evropské bitvě padl, z klece odešel jako poražený i potlučený. Rakušan srbského původu Aleksandar Rakič dlouho hledal po nezdaru proti českému bijci Jiřímu Procházkovi na turnaji UFC 300 v Las Vegas první slova. Nakonec přiznal zdravotní problémy, které údajně ovlivnily jeho výkon v bojišti. „Pár dnů před turnajem jsem chytil infekci a měl jsem obavu, aby se zápas úplně nezrušil,“ objasnil po duelu.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vlevo) v souboji s Aleksandarem Rakičem.

Článek

Zpráva o možném špatném zdravotním stavu na Rakičově straně probleskla internetem pár hodin po duelu s Procházkou. Rakušanův trenér na sociální sítě umístil záběry, dle kterých měl jeho svěřenec trpět infekcí v lokti. „Nejsem vážně zraněn, ale ve středu jsem chytil infekci. Hodně mě bolel loket a dostal jsem na to antibiotika. Měl jsem strach, že se zápas zcela zruší. Nemohl jsem nic dělat,“ rozhovořil se na svém YouTube kanálu.

A byť se několik dnů před bojem stav o něco lepšil, s blížícím se turnajem tomu bylo přesně naopak. „Šest hodin před zápasem, kdy jsem se rozcvičoval, jsem to začal cítit. Unavoval jsem se víc než normálně. Nebylo to ono. Nechci se na to vymlouvat, takový totiž nejsem, ale ovlivnilo to můj výkon v kleci. Nebyl jsem stoprocentní. Měl jsem i problémy se žaludkem, extrémně mě pálila žáha a hodně jsem říhal,“ mrzelo dvaatřicetiletého ranaře.

Vídeňský rodák nakonec padl ve druhém kole, kdy jej Procházka nachytal ve svém pověstném chaosu. Nutno ale dodat, že Rakičova zpomaleného výkonu a reakcí si všimli i ostatní experti. „Rakičovi po lepším úderu zmizel vítr z plachet,“ hodnotil David Dvořák, další Čech bojují ve slavné organizaci. „Bylo vidět, že Rakičovi odchází síla a přesvědčení,“ poukazoval ve studiu Nova Sport Michal Martínek, nejlepší český těžkotonážník.

Informace o nepříznivém zdravotním soupeřově stavu se k týmu kolem českého bijce nedostala. „Nevím o tom, prostě šel do zápasu,“ pokrčil rameny Procházka během pozápasové tiskové konference s novináři. „Šel do boje, šel bojovat. I my jsme byli kolikrát zraněni. Byl ale sakra připravený a nebezpečný. Počítal jsem s nejvíc našlapaným Rakičem, který mohl být. Jevil se tak a šel si po tom,“ doplnil Jaroslav Hovězák, jeden z trenérů.

Rakič tak nezažil vítězný návrat do klece, kde se před zápasem s Procházkou naposledy ukázal v roce 2022. Zpětně našel hlavní příčinu, kde se souboj definitivně zlomil. „Nechal jsem ho (Procházku), aby se ke mně přiblížil,“ kroutí hlavou. „Ve druhém kole jsem se cítil unaveněji a věděl jsem, že to není ono. Byl jsem přitom kvalitně připraven na tři kola, ale ruce i nohy se mi najednou začaly zatavovat, což mohlo být způsobeno těmi antibiotiky,“ objasnil zdravotní dopad na svůj výkon v kleci.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vlevo) slaví vítězství.

I tak se nyní cítí fit, proto se chce do kolbiště vrátit co nejdříve. „Jiřímu gratuluji, mně nezbývá nic jiného než se vrátit silnější. Vždycky to tak bylo. Příště musím být rychlejší a tvrdší. Teď mě rozhodně nečeká žádná dlouhá pauza, chci se vrátit co nejdříve. Ideální by bylo třeba léto,“ naznačuje pětka polotěžké divize.

Bezprostředně po skončení duelu došlo mezi oběma bijci k podání rukou, předzápasová ostrá slova jsou tak minulostí. K dalšímu setkání následně došlo během lékařské prohlídky. „Extra jsem mu nerozuměl, ale z jeho strany vyzařoval spíše respekt. Debata se nesla v přátelském duchu, potom se navíc poklonil. Z této reakce jde vyčíst asi nejvíc,“ říká upřímně Procházka.

Reklama