Hlavní obsah

McGregor stále bez testů na doping. Podvodník! volá rival. Procházka si naopak neodpočine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně odvážné tvrzení bylo v posledních hodinách směřováno na konto populárního MMA zápasníka Conora McGregora. Čtyřiatřicetiletý rodák z Dublinu, který by se měl letos konečně po dlouhých měsících znovu představit v akci, byl znovu obviněn z užívání léků ke zvyšování výkonu. Podezření mají i další lidé, neboť slavný Ir stále nebyl zapsán do antidopingového programu USADA. Rekordman loňského roku Jiří Procházka se naopak ani v letošním roce nezastavil od pravidelného testování a to i v případě, že již čtvrtý měsíc léčí poraněné rameno.

Foto: UFC

Conor McGregor se přibližuje k návratu do klece.

Článek

O výrok se zapříčinil bojovník v lehké váze Beneil Dariush, který obvinil McGregora z podvádění. „Myslím si, že Conor podvádí. Pravda je taková, že pokud si chcete dát koleno nebo nohu do pořádku a použijete nějaký růstový hormon nebo cokoli jiného, můžete na to dostat výjimku. Můžete si o tom promluvit s USADA a získat teurapeutickou výjimku – ale nesmíte používat nic dalšího," říká Dariush.

„Cokoli budete do těla vkládat, musíte jim to oznámit a společně to vyřešit. Pokud ale mám být upřímný, je to šaškárna. I během rehabilitace můžete být testovaní. Pokud ne, musíte říct, aby vás z programu odebrali. Pak už vás testovat nebudou. Ale u něj je to jinak. Řekl, že odchází do sportovního důchodu, a dokonce to napsal písemně," pokračuje třiatřicetiletý Íránec, který si stejně jako ostatní všiml poněkud výraznější Irovy muskulatury.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Conor McGregor Official (@thenotoriousmma)

Dariush zároveň připomněl pravidlo antidopingové organizace USADA, které říká, že pokud chce být bojovník zapsán zpět do testovacího programu, musí se během šesti měsíců podrobit dvěma testům. „Je to pěkný bordel, ale takový je tenhle sport," popisuje. McGregor nebyl testován od doby, kdy si v létě 2021 v jeho doposud posledním duelu zlomil nohu.

Není to přitom dávno, co jeden z nejpopulárnějších bojovníků všech dob přiznal, že chtěl šestiměsíční pravidlo obejít. Během nedávného rozhovoru to ovšem přehodnotil a řekl, že má v plánu se s antidopingovou agenturou sejít, aby prodiskutovali budoucnost. USADA to však vyvrátila.

„V současné době nemáme s Conorem schůzku a k dnešnímu dni jsme neobdrželi žádné oznámení o jeho odchodu z důchodu. Pravidla UFC říkají jasně, že kromě dvou negativních trestů, se musí sportovec dát k dispozici pro testování po dobu šesti měsíců od návratu do soutěže," zní v prohlášení antidopingové agentury. „Jedná se o spravedlivý způsob jak zajistit, aby sportovec nezneužil důchodový status k získaní nespravedlivých výhod v užívání zakázaných látek."

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

Američan Jon Jones je nejtestovanějším bojovníkem roku 2023-

McGregor přitom návrat do klece plánuje na druhou polovinu letošního roku proti Američanu Michaelu Chandlerovi. Pokud ale skutečně bude muset projít půlročním testováním, možná se jeho dlouho očekávaný comeback ještě o něco protáhne.

Od pravidelného testování na doping si v prvních měsících tohoto roku naopak neodpočinul nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka, který od loňského prosince léčí poraněné rameno. Pauza od návštěv organizace USADA to ale neznamenala. Procházku navštívila v šesti případech, v počtu testů vede návrativší se Američan Jones, který se podrobil jedenácti návštěvám. Nutno dodat, že český samuraj v uplynulém roce zažil rekordních 74 testů na doping.

Podle webových stránek USADA jsou na tom diametrálně odlišně další Češi mezi elitou. Lucie Pudilová se letos podrobila jedinému testu, David Dvořák či Tereza Bledá zatím "čekají".

Reklama