Hlavní obsah

Nabitý fotbalový stadion s 55 tisíci fanoušky. Nejdražší turnaj, říká šéf Oktagonu. Co návrat Vémoly?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MMA turnaj s 55 tisíci fanoušky na fotbalovém stadionu? Před několika lety v podání česko-slovenských bojových organizací něco nemyslitelného, akci senzačního rozměru ale chystá tuzemský gigant Oktagon MMA. 12. října bude na stadionu bundesligového Eintrachtu Frankfurt servírovat zábavu s největšími hvězdami v kleci. „Chceme z toho udělat evropský Super Bowl i s nějakou fakt velkou hvězdou na halftime show,“ povídá pro Sport.cz s nadšením spoluzakladatel organizace Pavol Neruda a nastiňuje první jména možných účastníků turnaje s pořadovým číslem 62.

Foto: Oktagon MMA

Patrik Kincl a majitelé organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný (vlevo) a Pavol Neruda (vpravo).

Článek

Jak moc náročné je domluvit akci takového formátu?

Když jsem se ohlédl zpětně do doby, kdy jsme na stadionu byli poprvé, tak se psal červen 2022. Tehdy jsme tam byli na obhlídce. Měl jsem pocit, že nám v tu dobu ještě tolik nevěřili, že bychom něco takového mohli vyprodat. Samozřejmě nás nechali, abychom se na stadion podívali, ale důvěra tam rozhodně nebyla. Ale i díky tomu, že jsme za krátkou dobu několikrát vyprodali frankfurtskou Festhalle, tak Oktagon městem hodně prorostl. Zelenou jsme přitom dostali na podzim loňského roku a podle mě to trochu souviselo i s tím, že se nám povedlo vyprodat i kolínskou Lanxness Arenu. V tu dobu to pro ně byl signál. Hodně to ovlivnila i politika, protože MMA v Německu je stále téma, které polarizuje společnost. Nakonec se to povedlo domluvit i za pomoci našich přátel z MMA Spirit, kteří mají kontakty.

Byl ve hře i nějaký jiný stadion?

Tohle byla jediná možnost. Za celé dva roky, kdy jsme to řešili, připadal v úvahu jedině Frankfurt, a to z prostých důvodů. Cítíme se tam doma a rovněž je to krytý stadion, což je důležité kritérium. Člověka sice napadne, že vezme tento či támhleten stadion, ale je tu velké riziko kvůli počasí. Frankfurt je v tomhle ideální volba.

Letos stihnete dva fotbalové stadiony. Nejprve červnový Eden, poté říjnový Deutsche Bank Park. Bylo to takhle v plánu?

Spíš se to tak sešlo. V době, kdy jsme uvažovali, zda jít do Frankfurtu, tak jsme si řekli, že toho musíme využít. Člověk totiž neví, co bude za rok či dva. Zajímavé na tom je i to, že žádná jiná organizace, ani UFC, neudělala dva fotbalové stadiony za jediný rok. V tomhle to je unikát.

Turnaje jsou poměrně rychle za sebou, není to na škodu?

Myslím si, že ne, protože jsou to dvě odlišné krajiny, i když je pravda, že němečtí fanoušci se zajímají o Eden. Zapůsobilo to na ně. Očekávám, že i do Frankfurtu půjde hodně česko-slovenských příznivců, protože tohle člověk prostě chce zažít. Je to unikátní natolik, že je fanouškovi skoro až jedno, kde to je. Ale nemyslím si, že je to brzo za sebou. Nijak se to nepřekrývá, nejde o jeden národ. Jsou tu Češi a Slováci, poté především Němci.

V současnosti frčí MMA turnaje v hokejových arénách, jsou fotbalové stadiony trendem budoucnosti?

Když to bude jednou za rok, tak je to velký úspěch. Není to jen tak, člověk na to musí mít nabité náboje. I tím, že se to nebere jako samozřejmost, je to jedinečný okamžik, během nějž se sejde tolik lidí. Navíc je potřeba říct, že náklady v porovnání s turnaji v hale jsou obrovské.

Bude turnaj ve Frankfurtu nejdražší v historii Oktagonu?

Rozhodně, možná i o parník. Očekáváme i největší návštěvnost. Je to přesně ten turnaj, který by z hlediska správnosti měl přitáhnout nejen 55 tisíc lidí, ale také velké množství partnerů. Bude to sledovat celý svět.

A pokud stadion nevyprodáte? Bude to neúspěch?

Určitě ne. U nás máme nastaveno, že cokoli nad 30 tisíc je úspěch. Pokud zvládneme aspoň to, tak i přesto vznikne super atmosféra a bude to velkolepé. Rozhodně nejsme v takové fázi, že vyprodaný stadion by pro nás značil neúspěch.

Pozornost bude obrovská, viďte?

Násobně větší než v Edenu, nikdo si to teď nedokáže ani představit, jak to celé bude vypadat. 55 tisíc lidí na jednom místě. Když jsme se tam byli s Ondrou Novotným podívat na americkém fotbale, tak teprve v tom okamžiku jsme viděli tu velikost stadionu. Je to něco, jak když KSW dělalo turnaj Colosseum (galavečer na Národním fotbalovém stadionu). V tomto srovnání bych ale řekl, že my jsme trochu víc mezinárodní, protože jsme součástí velkých vysílacích platforem. Opravdu si myslím, že to bude sledovat celý svět. Chceme z toho udělat evropský Super Bowl i s nějakou fakt velkou hvězdou na halftime show.

Už máte nějakou hvězdu v merku?

Ano, ano. Bojujeme o jednu hvězdu, u níž si myslíme, že bychom ji mohli mít. Když se nám tohle jméno dostalo na stůl, tak nás to vystřelilo z trenek. Řešíme to a důležité je, že by to šlo zvládnout i finančně. Směrem k tomu, co chceme tím turnajem říct, by to bylo super, pokud by to vyšlo. Podepsalo by to světovost galavečera. Ještě si necháváme jedno jméno v záloze, které není na první dobrou tak super známé, ale když si člověk poslechne písničku, tak okamžitě ví.

Pro turnaj v Edenu se počítá s největšími česko-slovenskými jmény. Německé hvězdy naopak výhradně obsadí Frankfurt, je to tak?

Největší zápasy musí patřit Němcům, aby to přitáhlo místní fanoušky a ti koupili co nejvíc lístků. Ale můžu říct, že se tam obecně budou bít hvězdy Oktagonu, a to i česko-slovenské. Je to postavené i na našich univerzálních hvězdách typu Losene Keity, čímž nechci říct, že tam zápasit bude, ale mám na mysli zápasníky tohoto typu - aby byli zajímaví a přitáhli lidi. Důležité je, že každý z nich tam bude chtít zápasit.

Už si dané zápasy skládáte na papíře?

Zatím ne. Máme představu o hlavních zápasech, ale u ostatních zatím nevíme, protože ti zápasníci se k tomu musí nejprve probojovat. Můžu ale říct, že víme o pěti, u nichž chceme, aby tam byli. Například Christian Jungwirth, logicky by tam mohl být i Christian Eckerlin. Ostatní zatím nemohu prozradit.

A co návrat Stephana Puetze, který dlouho stál o souboj s Karlosem Vémolou?

Rozhodně by to byl zajímavý zápas pro všechny Němce, Čechy a Slováky. Šance jsou ale malé. Stephan jednoznačně řekl, že už nechce zápasit, ale já si někde vnitřně myslím, že se to může změnit. Máme opravdu dobrý vztah, a co může být pro takovou legendu lepší, než se s kariérou rozloučit doma na fotbalovém stadionu s 55 tisíci diváky? Ale není to tak jednoduché. Mám pocit, že má i nějaké zdravotní problémy. Na druhou stranu je to velký influencer, možná největší v Oktagonu. Stala se z něj velká německá hvězda. Ale je pravda, že zhruba před tři čtvrtě rokem, kdy ještě byl v takové fázi, že by možná ještě zápasil, řekl, že jediný, kdo by ho zlákal do klece, je Karlos Vémola. Kvůli zvířatům. Stephan je něco jako Ace Ventura - ochránce zvířat. Chtěl by Karlose zmlátit za to, že má doma lvy, žraloky či krokodýly.

Pokud by Puetz chtěl zápasit, budete na Vémolu tlačit, aby kariéru po zápasu v Edenu ještě nekončil?

To ne, musí chtít on sám. Stát se to může, protože Karlos má rád výzvy, ale na druhou stranu má dobré důvody, proč chce skončit. Pokud za námi přijde, že by tam chtěl startovat, tak budeme hledat cestu, jak to udělat. Nutit ho k tomu ale nemůžeme.

Máte vy nějakou vysněnou představu konkrétního zápasu či zápasníka?

Opravdu by mě potěšilo, kdyby se povedlo domluvit Puetze v souboji s nějakou hvězdou. Třeba s Véghem či Vémolou. S Attilou to asi nevyjde, protože jsou kámoši, ale člověk nikdy neví. Pár lidí se mě i zeptalo, zda chystáme donést nějakou velkou hvězdu. Takhle se k tomu stavět ale nechystáme. A pokud ano, bylo by to výjimečně. Chceme to postavit na našich hvězdách, prodat to divákům a ukázat jim, že máme bojovníky, kvůli nimž se vyplatí přijít. Ale nikdy neříkej nikdy, muselo by to dávat velký smysl.

Co nějaká vyšší meta do budoucna? Například další fotbalový stadion s ještě větší kapacitou?

Stadion zatím ne, i když se to na stadion může změnit. Už dlouhou dobu připravujeme jeden zápas, a pokud by dopadl, tak by svou velikostí byl snad i větší než Eintracht. Zatím ho plánujeme do haly. Uvidíme.

Reklama