Hlavní obsah

Trnitá cesta českého bojovníka! Procházka odhalil své nitro, došlo i na slzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krok po kroku. Tímto heslem se řídí nejúspěšnější český MMA zápasník Jiří Procházka, jehož životní cesta je inspirací pro mnoho lidí. Příběh devětadvacetiletého bijce ale rozhodně nepředstavuje procházku růžovou zahradou. Rodák z Hostěradic musel během svého výšlapu na samotný vrchol zdolat řadu překážek a právě tuto pouť zachycuje nový dokumentární film „Jiří Procházka – cesta bojovníka", který měl v úterý premiéru.

O všem mluvím na rovinu. Hodně osobní pohled do života zápasníka Jiřího ProcházkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Cesta, která si zkrátka vyžádala filmové zpracování. Jiří Procházka se stal inspirací nejen jako zápasník, ale také jako člověk. Jeho život přitom potkala řada trnitých překážek. Ve snímku proto upřímně promluvil i o své cestě na vrchol, vztahu k boji, hledání mužské identity nebo smyslu života.

„Natáčení šlo hodně do hloubky, během toho se řešily i rodinné věci, bylo to hodně osobní. Je to autentické, přirozené, mluvím na rovinu," přibližuje Procházka. „Nebyla otázka, na kterou by neodpověděl. I ty těžší témata, když se ho třeba ptáte, jak na něj působila smrt táty, když mu bylo pět let. Nikdy neřekl, že nebude odpovídat," popisuje režisér filmu Petr Hrubec.

Zajímavostí je, že celý snímek byl natočen během čtyř dní. „Základ položil asi čtyřhodinový rozhovor, který se vedl do hloubky. Za čtyři dny jsme měli vše natočené, pak ale přišla pořádná práce vše sestříhat, aby z toho byl příběh. Natáčeli jsme v září a teď je premiéra," odhalil průběh natáčení režisér.

Film spatřil světlo světa 3. května v pražském kině Světozor, také pro hlavního herce Procházku se přitom jednalo o premiérové zhlédnutí. „Nechtěl jsem to kontrolovat, přede mnou byla příprava, natáčelo se totiž těsně po zápase. Není na mně, abych to kontroloval. Nechtěl jsem ho vidět až do doby, než to uvidí světlo světa," vysvětlil rodák z Hostěradic, kterému během natáčení ukápla i slza.

„Autentická slza to byla. Jak je ale Jirka extrémní, chtěl si u ohně udělat rituál se šňupacím tabákem, tak ho potom napadlo, že si ho dá do očí. Nebyla to slza emocí, ale slza z toho, že si do očí dal ten pálivý tabák," popsal emotivní chvilky filmu Hrubec.

V dokumentárním filmu se pochopitelně představila také trenérská dvojice Martin Karaivanov – Jaroslav Hovězák, která společně s Procházkou tvoří nerozlučnou trojici. „Prošli jsme spolu dlouhou cestu, od různých nezdarů a zdarů. Je tam hloubka, máme se všichni rádi, tvoříme tým. Jiří je skvělej člověk, neumím si představit, že by to bylo jinak," nastínil trenér Karaivanov.

Reklama

Související témata: