Hlavní obsah

Rusové si z Usykova domu udělali základnu. Boxerský šampion se nyní vrátil a vztyčil ukrajinskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude dobře, doma nejlépe. Světový boxerský šampion organizací WBA, WBO a IBF Oleksandr Usyk se po dlouhých měsících konečně vrátil do svého domu ve Vorzelu na Ukrajině, který při vypuknutí války zabrali ruští vojáci a používali ho jako základnu. Klidnější situace v šestitisícovém městě umožnila Usykovi vrátit se, ukrajinský boxer při této příležitosti vyvěsil před domem ukrajinskou vlajku.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk dokázal podruhé v kariéře porazit Anthonyho Joshuu a zůstává mistrem světa v těžké váze.

Článek

Když koncem února vypukla ruská vojenská invaze na Ukrajinu, zděšení lidé začali prchat do ostatních evropských zemí. Světový boxerský šampion Oleksandr Usyk ale nevzal nohy na ramena, naopak se po boku dalších odvážných Ukrajinců podílel na územní obraně Ukrajiny.

Usyk strávil v Kyjevě v řadách domobrany několik týdnů, vysocí političtí představitelé země ale na něj naléhali, ať armádu dočasně opustí a začne se připravovat na obhajobu titulů, čímž může pro Ukrajinu na mezinárodním poli vykonat mnohem víc. A právě nedávný úspěšný boxerský duel s Anthonym Joshuou věnoval válkou zasažené Ukrajině.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 🇺🇦LomUs™️🇺🇦 (@lomus_official)

Ruská vojenská intervence přesto během jeho nepřítomnosti postupovala tak rychle, že se nakonec boxerský těžkotonážník musel rozloučit se svým domem ve Vorzelu v Kyjevské oblasti, který obsadili ruští vojáci. Podle některých informací dokonce sloužil jako základna. Po několika měsících ho však Rusové opustili a ve zničeném stavu se tak dostal zpět „do rukou" původních majitelů, tedy včetně ukrajinského rohovníka Usyka.

Nezvaná návštěva za sebou nechala pořádnou spoušť. Poničena byla především zahrada, na plotu před domem byla nasprejována písmena „V" a „Z", která jsou k nevoli původních majitelů vidět i po nedávném přemalování. Snímky na sociální sítě umístila boxerova manželka Jekatěrina, která byla v každodenním kontaktu se sousedy.

A jelikož se Ukrajině v posledních dnech daří zatlačovat ruské vojáky a znovuzískávat okupované území, Usyk na plot svého domu hrdě vztyčil ukrajinskou vlajku. Je to vidina lepších zítřků?

Reklama

Související témata: