Hlavní obsah

Vyloučení kandidátů před volbami šéfa světového boxu nebylo správné, rozhodl CAS

Vyloučení čtveřice kandidátů před květnovou volbou vedení světové boxerské asociace IBA nebylo správné. Konstatoval to sportovní arbitrážní soud CAS, na který se se stížností obrátil uchazeč o prezidentský post Boris van der Vorst z Nizozemska a další zájemci o řídící funkce v organizaci Michael McAtee z USA, Steven Hartley z Nového Zélandu a Per-Axel Sjöholm ze Švédska. Po Van der Vorstovu vyloučení zbyl jako jediný kandidát Rus Umar Kremljov, který po kontroverzní volbě aklamací získal mandát prezidenta na další čtyři roky.

Foto: Box MČR

Ilustrační foto.

Článek

Zmíněná čtveřice se nemohla zúčastnit voleb kvůli obvinění z nezákonné kampaně mimo stanovenou lhůtu. Nezávislá kontrolní komise IBA je za to z voleb vyloučila. CAS nyní konstatoval, že šlo o marginální přestupek, za který je možné trestat maximálně napomenutím. Navíc shledal, že stejného porušení pravidel se dopustil i Kremljov a nebyl zato potrestán.

IBA oznámila, že vzala verdikt CAS na vědomí a chystá se nad vzniklou situací poradit s právníky, než 24. června při zasedání nově zvolené vedení rozhodne o případném opatření. Není zřejmé, zda se uskuteční nové volby.

Kremljov se stal poprvé šéfem amatérského boxu už v prosinci 2020. Pod jeho vedením získala asociace (dříve AIBA) jako hlavního sponzora ruskou plynárenskou společnost Gazprom a s její pomocí splatila dluhy ve výši zhruba 16 milionů eur. Před jeho nástupem do funkce Mezinárodní olympijský výbor pozastavil asociaci činnost a kvůli špatnému řízení a vysokým dluhům jí odebral právo pořádat olympijský turnaj. Loni v Tokiu proto funkcionáři IBA chyběli. Boxu nadále hrozí vyřazení z her a momentálně chybí v programu olympiády 2028 v Los Angeles. Okolnosti květnových voleb MOV rovněž kritizoval a požadoval jejich prošetření.

Reklama