Hlavní obsah

Znovuzrození. Evenepoel se po černém dnu probral a slaví etapový triumf na Vueltě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál po úniku 14. etapu Vuelty a částečně si spravil náladu po páteční královské zkoušce, kdy ztratil na nejlepší 27 minut a přišel o reálnou šanci na obhajobu loňského prvenství. V čele průběžného pořadí zůstal Američan Sepp Kuss před svými kolegy z týmu Jumbo-Visma Slovincem Primožem Rogličem a Dánem Jonasem Vingegaardem.

Foto: Profimedia.cz

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál po úniku 14. etapu Vuelty.

Článek

Mistr světa v časovce prožil včera černý den a vypadl z boje o celkové vítězství. Po dojezdu do cíle s novináři nemluvil, a tak se o nevídaném trápení rozpovídal až dnes. „Byl to strašně těžký den. I po konci etapy. V noci jsem nemohl spát, hlavou se mi honila spousta negativních myšlenek,“ přiznal Evenepoel.

„Řekl jsem si, že z toho špatného zkusím vytěžit jen to dobré. A je z toho výhra, paráda. Jsem na sebe hrdý,“ pochválil se 23letý Belgičan, který byl v cíli pořádně dojatý a otíral si slzy z očí.

Už od počátku útočil a strávil většinu dne v úniku. „Tuhle etapu jsme měli dobře najetou. Cítil jsem se dobře. S Romainem Bardetem jsme si vytvořili náskok a výborně spolupracovali,“ ocenil francouzského soupeře, kterého nakonec odpáral v posledním stoupání.

„Viděl jsem, jak je odhodlaný vyhrát. Jel jako Eddy Merckx. Snažil jsem se ho držet, ale tempo bylo vražedné. Byl jsem na limitu, chytaly mě křeče. Nemám žádné výčitky,“ hodnotil Bardet, jenž strávil s Evenepoelem i většinu zmiňované páteční etapy. „Už včera jsme si několikrát promluvili. Je to závodník, kterého si opravdu vážím. Řekli jsme si, ať teď prostě vyhraje ten silnější,“ usmál se zkušený Francouz.

Evenepoel finišoval s více než minutovým náskokem, a navíc se posunul do čela vrchařské soutěže. Na Vueltě už tak ve své krátké kariéře oblékl dres červený, puntíkatý, bílý i pro mistra světa a belgického šampiona. Ve sbírce mu chybí jen ten zelený.

Skupina s největšími favority včetně Seppa Kusse nespěchala a v cíli měla odstup 8:22 minuty. Americký vrchař dojel osmý a stále vede o 1:37 sekundy před letošním vítězem Gira d'Italia Rogličem. Šampion Tour de France Vingegaard je třetí s odstupem 1:44, nejlepší z jiných týmů je na čtvrté pozici Španěl Juan Ayuso z SAE Emirates s mankem 2:37 minuty. Evenepoel ztrácí na 15. místě přes 19 minut.

Cyklistický závod Vuelta - 14. etapa (Sauveterre-de-Béarn - Larra-Belagua, 156,2 km):
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 4:13:38
2. Bardet (Fr./dsm-firmenich) -1:12
3. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -6:33
4. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -6:35
5. Storer (Austr./Groupama-FDJ) -7:24
6. De La Cruz (Šp./ Astana-Qazaqstan) -8:21
...47. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -25:27
141. SCHLEGEL (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -34:19.
Průběžné pořadí:
1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 51:04:54
2. Roglič (Slovin./ Jumbo-Visma) -1:37
3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -1:44
4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -2:37
5. Mas (Šp./Movistar) -3:06
6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10
...40. HIRT -1:21:57
105. SCHLEGEL -2:22:07

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.