Hlavní obsah

Boroš byl na SP v Táboře devátý, Štybar sedmnáctý, vyhrál opět Iserbyt. Ježek byl druhý mezi juniory

Aktualizováno

Michael Boroš dojel na Světovém poháru v cyklokrosu v Táboře devátý a dosáhl svého nejlepšího výsledku v elitním seriálu po takřka pěti letech. Trojnásobný mistr světa mezi elitou Zdeněk Štybar při prvním startu ve Světovém poháru po bezmála třech letech obsadil 17. místo. Nizozemka Fem van Empelová vyhrála mezi ženami. Debutující Kristýna Zemanová dojela čtrnáctá. Václav Ježek obsadil v závodě juniorů druhé místo.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Uprostřed Michael Boroš, který dojel na devátém místě

Článek
Fotogalerie

Stejně jako v úvodních dvou závodech v USA zvítězil mezi muži Belgičan Eli Iserbyt. Úřadující šampion Světového poháru se dočkal na jihu Čech prvenství po třech druhých místech. Za ním skončil s odstupem pěti sekund Nizozemec Lars van der Haar. Třetí byl Belgičan Michael Vanthourenhout, který na vítěze ztratil 26 sekund.

Boroš za Iserbytem zaostal o minutu a pět sekund a navázal na desáté místo, které vybojoval před dvěma týdny ve Fayetteville.

"Jsem spokojený, dneska na víc rozhodně nebylo. Jsem rád, že to zas vyšlo na tu desítku. Byl to těžký závod, všichni jeli nadoraz. Je to pro mě důležitý výsledek pro motivaci do dalších závodů," řekl třicetiletý cyklokrosař České televizi. V průběžném pořadí SP se posunul z devátého na sedmé místo.

Štybar absolvoval v Táboře, kde se v roce 2010 se stal poprvé mistrem světa v elitní kategorii, první závod po 11 letech. "Už start mě stál hrozně sil, abych se poposunul někam na patnácté, dvacáté místo," komentoval nevýhodnou startovní pozici šestatřicetiletý silničář, který se do terénu vrací příležitostně.

Na Iserbyta ztratil minutu a 46 sekund. "Technika mi moc nejde, takže to nebyl žádný zázračný výsledek. Ale ohromně jsem si to užil a děkuju divákům. Měl jsem pocit, že už jsem tady na mistrovství světa a jedu o vítězství. Dodalo mi to obrovskou chuť a motivaci bojovat," řekl Štybar, který bude tváří světového šampionátu v Táboře v roce 2024.

Empelová mezi ženami kontrolovala dění v čele od samého začátku a o svém triumfu rozhodla v posledním šestém okruhu, když odjela soupeřkám z vedoucí skupinky. Vítězství před krajankami Puck Pieterseovou a Annemarií Worstovou si pak mohla vychutnat s rukama nad hlavou.

Brzy devatenáctiletá Zemanová se nejlepších držela první třetinu závodu, kdy byla členkou vedoucí třináctky. Nakonec dojela s mankem necelých dvou minut na vítězku, ale spokojená s předvedeným výkonem.

"Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo," řekla novinářům Zemanová.

O dosud nejlepší dnešní umístění českých barev se postaral hned na úvod junior Ježek, jehož porazil pouze Léo Bisiaux z Francie. "Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo. To je něco krásného," řekl Ježek.

Závod začal trochu kuriózně opakovaným startem. I ten se sedmnáctiletému Ježkovi - podobně jako už ten první - povedl, jenže pak se kvůli technickým problémům propadl ke konci první desítky. Ze své ztráty na medailové pozice však začal rychle ukrajovat a dostával se postupně čím dál blíž skupince jedoucí o stříbro za Bisiauxem.

"Ještě překážky jsem v pohodě skočil, ale o jednu jsem škrtl a na malér bylo zaděláno. Pak jsem musel prakticky celý okruh jet na prázdné gumě. Dotáhnout se zpět na čelo mě stálo dost sil, ale povedlo se mi to," uvedl Ježek.

Zatímco Francouz svou vedoucí pozici kontroloval a s přehledem si dojel pro vítězství, za ním vypukl boj o zbývající medaile. Ze čtyřčlenné skupinky měl nejvíce sil ve finiši právě Ježek, jenž projel cílem s mankem šesti sekund. Devátý skončil Pavel Šumpík, na vítěze ztratil 47 sekund.

Ježek přiznal, že v závěru už jel na hranici sil. "Ještě nikdy jsem to nezažil a na domácí trati je to neuvěřitelný zážitek. Vím, že závěry závodu dokážu zvládnout a dnes jsem si to potvrdil, jsem za to hodně šťastný. Měl jsem tu rodinu, přítelkyni, kamarády, o to je ten úspěch krásnější," dodal Ježek.

V závodě juniorek přidala další české umístění v top ten sedmnáctiletá Dlasková, která se vrací do závodů po vážném zranění. Dcera bývalého úspěšného cyklokrosaře a současného reprezentačního asistenta Petra Dlaska byla desátá s více než minutovou ztrátou na medaili. Zvítězila Nizozemka Lauren Molengraafová.

Mezi muži do 23 let byl nejlepším z Čechů šestnáctý Matyáš Fiala, na vítězného Thibaua Nyse ztratil dvě a půl minuty, devatenáctý skončil Pavel Jindřich. Syn legendy krosu Svena Nyse byl nejlepší z Belgičanů, kteří obsadili první čtyři místa.

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Táboře:
Muži:
1. Iserbyt (Belg.) 1:02:43
2. Van der Haar (Niz.) -5
3. Vanthourenhout -26
4. Sweeck -32
5. Hermans -43
6. Adams (všichni Belg.) -48
...
9. Boroš -1:05
17. Štybar -1:46
22. Říman -3:06
26. Hula -3:42
28. Vaníček (všichni ČR) -5:47
Průběžné pořadí SP (po 3 závodech):
1. Iserbyt 120
2. Sweeck 82
3. Vanthourenhout 72
...
7. Boroš 45
29. Štybar 9
36. Říman 4
Ženy:
1. Van Empelová 53:32
2. Pieterseová -3
3. Worstová -4
4. Betsemaová (všechny Niz.) -8
5. Vasová (Maď.) -9
6. Alvaradová (Niz.) -26
...
14. Zemanová -1:48
25. Jeřábková -4:11
37. Vaníčková -5:24
47. Hladíková (všechny ČR) -7:39
Průběžné pořadí SP (po 3 závodech):
1. Van Empelová 120
2. Worstová 71
3. Alvaradová 70
...
28. Zemanová 12
45. Jeřábková 1
Muži do 23 let (19,35 km):
1. Nys 48:13
2. Michels -1
3. Verstrynge (všichni Belg.) -36
...
16. Fiala -2:25
19. Jindřich -2:37
26. Černý -3:41
29. Kerl (všichni ČR) -3:57
Junioři (14,57 km):
1. Bisiaux (Fr.) 42:27
2. Ježek (ČR) -6
3. Vandenberghe (Belg.) -7
...
9. Šumpík -47
26. Hojka -1:56
27. Faltýnek -2:05
29. Kuba (všichni ČR) -2:10
Juniorky (12,95 km):
1. Molengraafová (Niz.) 37:38
2. Chladoňová (SR) -4
3. Moorsová (Belg.) -27
...
10. Dlasková -1:33
13. Hanáková -2:06
18. Nováková -2:54
20. Douděrová (všechny ČR) -3:22

Reklama

Související témata: