Hlavní obsah

Časovky na ME ovládli Švýcaři Bissegger a Reusserová, čeští cyklisté neuspěli

Aktualizováno

Mistrem Evropy v časovce se stal poprvé v kariéře švýcarský silniční cyklista Stefan Bissegger, když na šampionátu v Mnichově porazil o pouhých 53 setin sekundy zkušenějšího krajana Stefana Künga. Čeští reprezentanti neuspěli - Jan Bárta skončil osmnáctý, Jakub Otruba dvaadvacátý. Velký den Švýcarů dovršila mezi ženami úspěšnou obhajobou Marlen Reusserová.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Švýcarka Marlen Reusserová obhájila na mistrovství Evropy v silniční cyklistice

Článek

Třiadvacetiletý Bissegger, jenž má na kontě stříbro z týmové stíhačky na dráze z ME v roce 2018 a letos okusil podruhé v kariéře Tour de France, prolétl 24 kilometrů dlouhou trať v čase 27:06. Dosáhl tak životního úspěchu. Na zlatý hattrick útočící Küng byl jen o půl sekundy pomalejší. Přes osm sekund ztratil na nového šampiona starého kontinentu další z velkých favoritů a mistr světa v časovce z předchozích dvou let Ital Filippo Ganna.

Z dvojice českých zástupců byl lepší sedmatřicetiletý Bárta, jenž si před necelými dvěma měsíci vyjel na jihu Čech už sedmý domácí titul v časovce. Za Bisseggerem však zaostal takřka o dvě minuty.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Švýcarský silniční cyklista Stefan Bissegger se stal mistrem Evropy v časovce.

Stejně dlouhý závod žen bez české účasti zvládla nejrychleji Reusserová, trať absolvovala za 31 minut. Přidala tak druhé velké zlato v kariéře po časovkářských stříbrech ze světových šampionátů 2020 a 2021 a loňských olympijských her v Tokiu. Stejně jako loni v Trentinu skončila druhá všestranná Nizozemka Ellen van Dijková, bronz si vyjela její krajanka Riejanne Markusová.

Van Dijková zaostala za staronovou šampionkou o šest sekund a po čtyřletém kralování v časovce na ME v letech 2016 až 2019 završila stříbrný hattrick. Loni v italském Trentinu si zkušená Nizozemka spravila chuť triumfem v silničním závodě. Markusová zůstala zpět o dalších 22 sekund a dosáhla na první individuální cenný kov na velkých akcích.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Mnichově - časovka:
Muži (24 km):
1. Bissegger 27:06
2. Küng (oba Švýc.) -1
3. Ganna (It.) -9
4. Bjerg (Dán.) -27
5. Bodnar (Pol.) -37
6. Healy (Ir.) -56
...18. Bárta -1:52
22. Otruba (oba ČR) -2:07.
Ženy (24 km):
1. Reusserová (Švýc.) 31:00
2. Van Dijková -6
3. Markusová (obě Niz.) -28
4. Cordonová-Ragotová (Fr.) -54
5. Kiesenhoferová (Rak.) -1:01
6. Labousová (Fr.) -1:02

Reklama

Související témata: