Hlavní obsah

Cyklistický závod L'Etape bude bez ambasadora Wigginse, ale s Bábkem na startu

Sobotní cyklistický závod L'Etape Czech Republic se nakonec pojede bez velikána Bradleyho Wigginse v roli ambasadora. Svou účast naopak na dnešní tiskové konferenci v Praze potvrdil český dráhař Tomáš Bábek, dvojnásobný mistr Evropy a držitel stříbra a bronzu z mistrovství světa. Ze tří tras, které mohou přihlášení cyklisté absolvovat, jsou již delší dobu dvě kapacitně zaplněné, ale stále je možné se přihlásit na tu nejkratší o délce 65 kilometrů.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

Andy Schleck na trase L’Etape Czech Republic 2022. (archivní foto)

Článek

Třiačtyřicetiletý Brit Wiggins, vítěz Tour de France a olympijský šampion v časovce shodně z roku 2012, jenž sbíral úspěchy nejen na silnici, ale i na dráze, měl do Prahy dorazit již v dubnu, z jeho příletu ale na poslední chvíli nečekaně sešlo.

"Dospěli jsme nakonec k závěru, že pro tento rok se spolupráce neuskuteční. S Bradleym Wigginsem to sice nedopadlo, akci samotnou to ale nijak neovlivní," ujistil Tomáš Pravenec, ředitel pořádající společnosti Petr Čech Sport.

Wiggins měl navázat v roli exkluzivního ambasadora na loňskou účast Andyho Schlecka. "Na druhou stranu si myslím, že i když se tak nestane, tak se nám podařilo sestavit opět kvalitní škálu domácích hvězd, které dorazí. Ať už to bude Martina Sáblíková, Zdeněk Štybar, Tomáš Bábek nebo Ján Svorada," vyjmenoval Pravenec.

Za Bábkovým startem je tak trochu souhra okolností. "Vyskytl jsem se na naplánované večeři s Bradleym bez Bradleyho," pousmál se Bábek. "To jsme zjistili s Jančím (Svoradou) až po cestě, že nedorazí. Přijeli jsme, povykládali a přemluvili mě, ať to zkusím. Ono to vychází tak, že v sobotu je v Brně amatérská dráhová liga, kde jsem jako hlavní pořadatel, ale kývnul jsem na Prahu. Byl to tak trošku hec u piva. Ale my jsme se o tom bavili už minulý rok. Teď na to je prostor, tak jsem si řekl, proč ne," přiblížil Bábek.

Připustil, že účast zvažoval ještě z jiného důvodu, o týden později je totiž na programu Velká cena Brna v dráhové cyklistice a půjde o Bábkův rozlučkový závod. "Uvažoval jsem, zda pojedu, abych si úplně nerozsekal nohy na ten další víkend, ale cyklistiku nedokážu ze života úplně odstranit. Tak uvidíme, jak to bude probíhat," podotkl čerstvě šestatřicetiletý Bábek, jenž letos v únoru uzavřel profesionální kariéru.

Absolvuje střední trasu o délce 103 kilometrů. "Samozřejmě jsem si původně zvolil tu nejkratší, kluci organizátoři mě přesunuli do té nejdelší, nakonec je to kompromis - střední. Jak jsem koukal, tak po 30 kilometrech je sprinterská prémie, tam bych si chtěl zasprintovat, jen doufám, že tam nějak dojedu," plánoval s úsměvem Bábek.

Tak dlouhý silniční závod pro něho bude debutem. "Jezdil jsem jenom Lopatárnu v Plzni, což nemá moc kilometrů. Možná v kadetech, v juniorech... Jinak jsem nic takového nejel. Bude to premiéra," přitakal Bábek.

Přiznal, že se pojede v pro něho neznámém terénu. "Studoval jsem si to jen prstem na mapě. Bratr od manželky ale bydlí v Červeném Újezdu. Tak snad přijde zamávat. A také jsem koukal na občerstvovací stanice. Jsem zvědavý na ty kopce, tam je to opravdu těžké se pro nás dráhaře vyvézt nahoru. Sprinteři mívají kolem 90 až 100 kilogramů a vytrvalost sice nějakou máme, ale spíš po rovinách. Těším se hlavně na dojezd, jestli se tam tedy dostanu," řekl Bábek.

Respekt má z obrovské účasti. "Těch 1650 lidí je fakt hodně, jsem zvědav, jak se tam popasujeme. Uvidíme, zda budu moct v kopcích vůbec nějak mluvit, ale jinak bych se chtěl snažit hodně mluvit s lidma okolo. A podporovat ty, kteří mě budou předjíždět," plánoval smějící se Bábek.

L'Etape by Tour de France je seriál závodů pro hobby cyklisty, při němž účastníci zažijí jedinečnou atmosféru Tour de France, kterou pod dohledem francouzských pořadatelů projekt simuluje. Akce je organizována jen ve vybraných zemích napříč kontinenty a účastní se jí desetitisíce cyklistů všech výkonnostních kategorií.

V Česku se letos pojede potřetí a s jistotou se pojede také za rok. Organizátory potěšil opětovně velký zájem o akci. "Zájem je opravdu extrémní. Zájem na dlouhou a střední trasu několikanásobně převyšuje kapacitu, kterou můžeme nastavit s ohledem na bezpečnost závodníků, která je pro nás prioritou. Máme zájem rozšiřovat do budoucna hlavní akci i akce doprovodné. Teď je to o tom, abychom případně našli nějakou novou lokalitu či výjezd mimo Prahu," nastínil Pravenec.

Na krátkou trasu pro letošek je možné se ještě přihlásit, ať už on-line, nebo přímo v místě konání závodu, jehož start i cíl bude opět v Praze na Strahově.

Reklama

Související témata: