Hlavní obsah

Cyklisty čeká poprvé společné mistrovství světa. Česko má trumf v parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická chvíle pro cyklistiku. V Glasgowě a okolí se od 3. srpna uskuteční poprvé najednou mistrovství světa v prakticky všech disciplínách. Během deseti dnů tam budou o duhové trikoty bojovat nejen silničáři, dráhaři, závodníci na horských kolech i BMX, ale tituly se budou rozdávat také v kolové, krasojízdě, trialu a paracyklistice. Česko vysílá do Skotska 49 reprezentantů pro seniorské závody, kteří doufají, že se nebudou vracet bez medaile.

Foto: Brychta Jan/ČSC , ČTK

Vítězný Mathias Vacek (uprostřed). Druhý byl v závodě společného šampionátu Pavel Bittner (vlevo), třetí dojel Šimon Vaníček (vpravo). 

Článek

„Mezinárodní cyklistická unie si prosadila, že bude vždycky rok před olympiádou pořádat společný šampionát pro všechna odvětví kromě cyklokrosu. Logistické zabezpečení tak velké výpravy je pro nás novinkou, náročné je to i pro servis. Celkový počet zahrnuje přes stovku Čechů na akci, kteří bydlí na různých místech prakticky po celém Skotsku," říká šéf svazu Petr Marek

Pro silniční závod mužů na 271 km se startem v Edinburghu (6. 8.) byli nominováni domácí šampión Mathias Vacek, Adam Ťoupalík, Michael Boroš, Petr Kelemen a Jakub Otruba, jenž pojede i časovku ve Sterlingu (11. 8.) společně s Vackem. „Pro mě je to jasný vrchol sezony. Mohl jsem sice jet poslední rok ještě třiadvacítku, ale protože jezdím v profipelotonu, moje přání bylo ukázat se v kategorii Elite," řekl Vacek, jenž jako test před MS bere nadcházející etapový závod Kolem Valonska.

„Na silnici přichází generace mladých závodníků. Abych ještě vysvětlil absence, tak Zdeněk Štybar se ještě dává do kupy po zranění a Jan Hirt se už soustředí na blížící se Vueltu," říká reprezentační trenér René Anderle, který připomíná, že ve hře bude i trio žen (Tereza Neumanová, Kristýna Burlová, Eliška Kvasničková) a od Pavla Bittnera čeká umístění v elitní desítce v kategorii do 23 let.

V dráhové cyklistice (4. - 9. 8.) se v českém dresu představí sedm mužů a pět žen. „Věřím, že nám nějaké umístění v elitní šestce klapne. Pro nás jde ale o klíčovou akci vzhledem k olympijské kvalifikaci, takže na velodromu bude v tomto směru pozornost upřena hlavně na Petru Ševčíkovou v omniu a společně s Kateřinou Kohoutkovou v madisonu. Podobně jsou na tom ve stejné disciplíně Denis Rugovac s Janem Vonešem, kteří by měli udržet kvótu pro Česko," tvrdí reprezentační trenér Milan Kadlec, jenž směrem k OH v Paříži věří i medailistce z nedávného ME Veronice Jaborníkové, ať už ve sprintu a keirinu.

Závod cross country na horských kolech (12. 8.) v oblasti sto kilometrů od Glasgowa pojede jediná česká žena Jitka Čábelická a mezi muži trio Ondřej Cink, Lukáš Kobes, Jan Škarnitzl. „Čeká nás obtížná trať v Glentress Forest, která ještě nemá žádnou závodní minulosti, ani nikdo z nás v místě ještě nebyl. Je tam hodně kamení a skoků, takže s vážnou hrozbou defektu," říká reprezentační trenér Viktor Zapletal, jenž ale věří, že bikeři uhájí olympijskou kvótu pro obě kategorie.

V BMX ze šestičlenné české výpravy platí za velký trumf Iveta Miculyčová, která loni na MS skončila třetí a letos už dokázala obhájit evropský titul. „Věříme ji hodně. Iveta se umí nachystat," říká trenér Jiří Tamme na adresu freestylové závodnice, která aktuálně trénuje v nizozemském Eindhovenu a soutěži ji čeká 7. 8. Tamme rovněž doufá, že se Elišce Bartůňkové povede 13. 8. vyjet olympijskou místenku v bikrosu, i když mohla ještě jet v kategorii do 23 let.

Mezi šesti reprezentanty v sálové cyklistice jsou nováčky hráči kolové Tomáš Horák s Radkem Adamem. V paracyklistice je nominováno šest českých sportovců, z nichž Ivo Koblasa má za sebou i paralympijské úspěchy a jako jediný bude k vidění na silnici i na dráze. Dalších pětatřicet českých reprezentantů se představí i v závodech juniorů i kategorie do 23 let.

Reklama