Hlavní obsah

Další cyklistická tragédie. Po nehodě zemřel 22letý talentovaný Belgičan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od června je to už pátá tragická nehoda. Následkům zranění z tréninku podlehl 22letý cyklista Tijl De Decker, jeden z největších talentů belgické cyklistiky. Závodník jezdící za belgický development tým Lotto Dstny skončil ve středu v nemocnici poté, co tvrdě narazil do zadní části osobního automobilu. Jak oznámil jeho tým, De Decker bohužel svůj největší boj kariéry v pátek ráno prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Belgičan Tijl De Decker podlehl následkům zranění, která utrpěl při středeční vážné havárii na tréninku

Článek

Svůj největší úspěch krátké kariéry zažil letos v květnu, kdy dokázal ovládnout prestižní závod Paříž-Rubaix pro jezdce do 23 let. Ještě před pěti dny skončil v této kategorii čtvrtý na belgickém národním šampionátu. Od příštího roku už se měl přesunout z rozvojového do elitního týmu Lotto Dstny, na to už však nedojde.

Osudnou se mu stalo neštěstí při středečním tréninku. „Nehoda se stala ne veřejné komunikaci mimo centrum,“ uvedla pro belgický deník Nieuwsblad mluvčí policie v městě Lier Magalie Derbovenová. Aktuálně probíhá podrobnější vyšetřování.

De Decker narazil do zadní části osobního automobilu a s vážnými zraněními a velkou ztrátou krve byl převezen do tamní nemocnice, kde se podrobil operaci. Následně byl transportován do nemocnice v rodných Antverpách. Jeho tým ve čtvrtek večer potvrdil, že je v umělém spánku.

A v pátek odpoledne přišel s nejhorší zprávou. „Jsme zničeni touto ztrátou našeho cyklisty. Tilj ukazoval velký progres a věřili jsme, že bude jeho kvalita dál stoupat. Posun do profesionálního týmu byl logickým krokem,“ uvedl výkonný ředitel belgického týmu Stéphane Heulot.

„Bohužel se profesionálem nikdy nestane a budeme si ho navždy pamatovat jako talentovaného mladíka, laskavého a přátelského cyklistu. Vyjadřujeme hlubokou soustrast jeho rodině a blízkým. V tomto těžkém období jsme s nimi,“ dodal Heulot.

Pro cyklistický svět to letos bohužel není ojedinělá tragédie. V červnu po pádu v závodě Kolem Švýcarska zemřel 26letý domácí jezdec Gino Mäder. V červenci po nehodě na juniorském závodě v Rakousku zesnul 17letý italský cyklista Jacopo Venzo.

Ve stejném měsíci rovněž po srážce s automobilem zahynul 17letý americký cyklista Magnus White a smrtící následky měla i kolize 25letého Australana Connora Lamberta s nákladním autem taktéž na tréninku v Belgii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.