Hlavní obsah

Šestnáctou etapu Tour vyhrál Dessel, Kreuziger dojel pětadvacátý

CUNEO/JAUSIERS

Šestnáctou etapu Tour de France vedoucí z Cunea do Jausiers vyhrál francouzský cyklista Cyril Dessel. Český jezdec Roman Kreuziger dojel v úterý na pětadvacátém místě se čtyřminutovou ztrátou a celkově mu patří šestnáctá pozice. Žlutý trikot udržel Frank Schleck z Lucemburska.

Článek

Francouzský cyklista Dessel si připsal první etapové vítězství na Tour v kariéře, přestože předloni po 10. etapě oblékl na jeden den žlutý trikot.

"Krůček po krůčku, při stoupání na La Bonette, jsem začal věřit ve vítězství," řekl agentuře Reuters Dessel, který v závěrečném spurtu porazil krajana Sandyho Casara a Španěla Davida Arroya. "Nejdřív jsme pracoval pro lídra stáje Tadeje Valjavece, protože jsme chtěli dojet vedoucího Stefana Schumachera. Při sjezdu jsem se pak ale rozhodl to risknout," dodal.

Kreuziger si v průběžné klasifikaci pohoršil o dvě místa na 16. příčku, když na vedoucího Schlecka ztrácí necelých deset minut.

V soutěži o bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let patří českému jezdci stáje Liquigas třetí místo. V čele je po dnešku Andy Schleck, na kterého Kreuziger ztrácí 50 vteřin, druhý je týmový kolega českého cyklisty Vincenzo Nibali.

Karambol se obešel bez zranění

Z bonusu 5000 eur za triumf v prémii na nejvyšším vrcholku letošní Tour se radoval John-Lee Augustyn. Radost mu však nevydržela příliš dlouho. Při sjezdu z 2802 metrů vysokého Cime de la Bonnette-Restefond totiž Jihoafričan vyjel ze silnice a následoval téměř desetimetrový pád ze srázu. Karambol se obešel bez zranění.

Úterní etapa nevyšla také Denisu Meňšovovi a Christianovi Vandeveldemu. Ruský cyklista nedokázal udržet tempo s ostatními favority při stoupání na Cime de la Bonnette-Restefond a po ztrátě 35 vteřin na rivaly z čela průběžného pořadí klesl o jednu příčku na celkové páté místo se ztrátou 73 vteřin na lídra. Vandevelde v úterý ztratil dokonce přes čtyři minuty a na šestém místě zaostává za Frankem Schleckem o tři minuty a 15 vteřin.

Ve středu čeká na cyklisty královská etapa se stoupáním na Col du Galibier (2645 metrů) a s cílem na vrcholu slavného L'Alpe d'Huez.

TOUR DE FRANCE - 16. etapa (157 km):
1. Dessel 4:31:27, 2. Casar (oba Fr.), 3. Arroyo (Šp.) oba stejný čas, 4. Popovyč (Ukr.) -3, 5. Hincapie (USA), 6. Portal (Fr.), 7. Valjavec (Slovin.) -24, 8. Schumacher (Něm.) -1:03, 9. A. Schleck (Luc.), 10. Kohl (Rak.) oba -1:28, ...25. Kreuziger (ČR) -4:04.
Průběžné pořadí:
1. F. Schleck (Luc.) 68:30:16, 2. Kohl -7, 3. Evans (Austr.) -8, 4. Sastre (Šp.) -49, 5. Meňšov (Rus.) -1:13, 6. Vandevelde (USA) -3:15, 7. Kirchen (Luc.) -3:23, 8. Valverde (Šp.) -4:11, 9. Sanchez (Šp.) -4:38, 10. Valjavec -5:23, ...16. Kreuziger -9:51.

Reklama