Hlavní obsah

UCI znovu otevře otázku účasti transgenderových cyklistek v závodech žen

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) bude znovu jednat o účasti transgenderových sportovkyň v elitních závodech žen. K tématu se rozhodla vrátit po vítězství Američanky Austin Killipsové v Tour of the Gila v Novém Mexiku, kde minulý týden jako první transgenderová cyklistka ovládla závod UCI.

Foto: Profimedia.cz

Transgender cyklistka Austin Killipsová na stupních vítězů v belgickém Zonnebeke.

Článek

V prohlášení unie uvedla, že opět bude záležitost konzultovat se sportovkyněmi a národními federacemi. O případné změně v dosavadním postoji rozhodne na srpnovém zasedání v Glasgow.

"Náš cíl je stále stejný. Brát v úvahu touhu transgenderových sportovkyň provozovat cyklistiku," uvedla unie. "UCI také naslouchá hlasům závodnic a jejich obavám ohledně rovných podmínek a přihlédne ke všem okolnostem včetně vývoje vědeckých poznatků."

Zatímco Světová atletika v březnu zakázala transgenderovým ženám startovat v elitních ženských soutěžích, pokud prošly mužskou pubertou, v cyklistice závodit mohou. Loni UCI zpřísnila pravidla pro jejich účast. Maximální povolenou hladinu testosteronu v plazmě snížila na polovinu na 2,5 nanomolu na litr a přechodné období zdvojnásobila na 24 měsíců.

Vítězství Killipsové vyvolalo znovu protestní hlasy proti účasti transgenderových cyklistek v závodech. "Bude toho více a více. Ženský sport není místo pro trans sportovce," napsala na twitteru tenisová legenda Martina Navrátilová, která proti jejich účasti opakovaně vystupuje.

Reklama

Související témata: