Hlavní obsah

V horku na Pustevnách triumfoval Ital Rota z Hirtovy stáje. Nejlepší český cyklista dojel sedmnáctý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ital Lorenzo Rota ze stáje Intermarche-Wanty-Gobert vyhrál ve zničujícím horku druhou etapu cyklistického závodu Sazka Tour, která vedla z Olomouce a měla cíl na Pustevnách. Hrdinou byl Nizozemec Van Dijke, jenž jel přes 150 km v úniku, ale v posledním stoupání, které roztrhalo peloton, byl dostižen. Rotu, jenž se tak oblékl do žlutého dresu lídra na stupně vítězů doprovodili Brit Oscar Onley a krajan Domenico Pozzovivo. Nejlepší z českých jezdců skončil týmový kolega vítěze Jan Hirt na sedmnáctém místě se ztrátou padesáti sekund.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Cyklistický etapový závod Sazka Tour.

Článek

Rota jako by soupeře testoval hned při úvodní vrchařské prémii na Kozlově, kdy předvedl ostrý nástup. S ním se do úniku vydali i Brit Double, nejlepší ze Slovinců na startovní listině Koren, teprve 19letý Němec Kärsten a jen o tři roky starší Nizozemec Van Dijke ze stáje Jumbo-Visma Developments, jenž dojel v první etapě sedmý a poměrně rychle se tak virtuálně oblékl do žlutého.

Všichni čeští cyklisté zůstávali schováni v pelotonu, který při sprinterské prémii v Odrách na 44. kilometru zaostával už šest minut. Při venkovní teplotě 34 stupňů Celsia se nikdo nechtěl vysilovat stíháním už jen čtyř uprchlíků, neboť Rota se brzy ocitl zpátky v hlavním poli. Aktivita v pelotonu se objevila teprve, když se začalo šlapat do beskydských kopců. Ve Frenštátu, kde chybělo do cíle ještě devadesát kilometrů, se manko hlavního pole ztenčilo do tříminutové podoby. Navíc stoupání na Soláň čelní skupinu roztrhalo. Tempo Van Dijkeho ostatní tři neudrželi, na vrcholu kopce už za ním zaostali Kärsten s Doublem čtyřicet vteřin a Korena pohltil peloton, který na lídra ztrácel minutu a půl.

Když cyklisté vyšplhali na poslední vrchařskou prémii na horském sedle Bumbálka ležícím v nadmořské výšce 870 metrů, zůstal v čele už pouze osamocený Nizozemec. Zbývající uprchlíci byli zpátky v hlavním balíku jedoucím s minutovým zpožděním i s Belgičanem Herregodtsem ve žlutém trikotu. Aktivitu na definitivní zlikvidování úniku vedle jeho stáje Vlaanderen Baloise vyvíjely především týmy Intermarche, Elkov a Bora.

Jedenáct kilometrů před cílem, v Kunčicích pod Ondřejníkem byl Van Dijke skutečně dostižen. Závěr etapy vedl cyklisty na Pustevny, ale šest kilometrů před cílem ztratil kontakt lídr závodu ve žlutém a etapu dokončil až na 71. místě s téměř osmiminutovým mankem.

Poslední pokusy o únik už řídily hvězdy stáje Intermarche. Vedle obou Italů se hodně snažil i 35letý Estonec Taaramäe, nakonec svou vrchařskou sílu potvrdil Rota. V hlavním poli se na posledním kopci neudržel ani celkově třetí Kukrle, dosud nejlepší z Čechů. Cílem projel se ztrátou přes tři minuty na vítěze a propadl se až na 38. příčku průběžného pořadí. Hirtovi patří šestnácté místo.

Cyklistický závod Sazka Tour - 2. etapa (Olomouc - Pustevny, 189,3 km):
1. Rota (It./Intermarché-Wanty-Gobert) 4:51:46
2. Onley (Brit./Development Team DSM)
3. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) oba stejný čas
4. Charmig (Dán./Uno-X)
5. Colleoni (It./BikeExchange-Jayco)
6. Zana (It./CSF Faizané) všichni -3
... 17. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -50
28. Otruba (ČR/Elkov-Kasper) -1:33
32. Schuran (ČR/ATT Investments) -1:56
Průběžné pořadí:
1. Rota 9:16:09
2. Pozzovivo
3. Onley oba stejný čas
4. Colleoni
5. Ryan (Ir./Jumbo-Visma Development Team)
6. Charmig všichni -3
...16. Hirt -50
26. Otruba -1:33
29. Schuran -1:56.
Cyklistický etapový závod Kolem Polska (WorldTour) - 7. etapa (177,8 km):
1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:59:20
2. Kooij (Niz./Jumbo-Visma)
3. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious)
4. Kanter (Něm./Movistar)
5. Thijssen (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert)
6. Van den Berg (Niz./EF Education-EasyPost)
...68. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) všichni stejný čas
103. Černý
104. Štybar (oba ČR/Quick Step-Alpha Vinyl) oba -43
Konečné pořadí:
1. Hayter (Brit./Ineos Grenadiers) 28:26:23
2. Arensman (Niz./DSM) -11
3. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -18
4. Sobrero (It./BikeExchange-Jayco) -23
5. Tulett (Brit./Ineos Grenadiers) -25
6. Cavagna (Fr./Quick Step-Alpha Vinyl) -31
...57. Štybar -6:11
62. Schlegel -6:56
117. Černý -29:50

Reklama

Související témata: