Hlavní obsah

Vyhraje ten nejlepší, nebo nejoblíbenější? Žádné dárky nechci, pojďme závodit, velí Kuss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že cyklistickou Vueltu ovládne Jumbo-Visma a stane se prvním týmem v historii, který zvítězí na všech třech závodech Grand Tour sezony, o tom už nikdo nepochybuje. V nizozemské stáji si teď můžou vybrat. Vyhraje stejně jako na Tour de France Jonas Vingegaard, nebo identicky jako na italském Giru Primož Roglič, či se bude radovat jejich oblíbený superdomestik Sepp Kuss?

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Sepp Kuss na archivním snímku ze slavné Tour de France.

Článek

Čerstvě 29letý Američan slouží týmu Jumbo-Visma už šestým rokem. Za tu dobu nikdy nedostal příležitost bojovat o prvenství na nejprestižnějších etapových závodech. Díky vítězství v 6. etapě španělské Vuelty však už od konce prvního týdne vozí červený trikot a stal se plnohodnotným třetím lídrem nabité skvadry.

Tahle trojice válcuje konkurenci a v celkovém pořadí má Kuss už čtyřminutový náskok na čtvrtého Ayusa. Týmoví parťáci jsou však kousek za ním, Vingegaard po středečním dojezdu na Angliru ztrácí už jen osm sekund, Roglič o minutu víc.

Chtěli dojet všichni pohromadě. Když však Kussovi v drtivém závěrečném stoupání došly síly, do rádia zahlásil, ať na něj kolegové nečekají a jedou naplno za triumfem. „Nechci vyhrát Vueltu jako dárek, to by nebyl sport. Oni vědí, co jsem pro ně udělal, ale jsou to taky vítězové. Každý může závodit svobodně,“ hlásil sympaticky ještě před etapou Kuss.

Dosud nepoznanou roli třetího lídra si naprosto užívá. „Nečekal jsem, že někdy budu v téhle pozici, a to je na tom krásné. Objevil jsem nový level sebevědomí. Plánoval jsem pomáhat klukům, ale teď jezdím v tomhle nádherném trikotu,“ vykládal Američan s úsměvem už v cíli v den svých 29. narozenin.

A pochvaloval si spolupráci s týmovými kolegy. „Jsou neskuteční. Za oponou fungujeme výborně. Jsou to dva velcí šampioni. Taky chci dostat šanci, ale když budu povolán, jsem připraven pracovat pro ně,“ slíbil Kuss.

Svou nezpochybnitelnou a nezištnou prací pro tým v kopcích si získal cyklistickou veřejnost na svou stranu. Pokud doveze červený dres až do Madridu, pro Jumbo-Visma to bude nejlepší reklama. Jenže přeci jen se ukazuje, že Vingegaard s Rogličem jsou o špetku lepší vrchaři a postupně stahují své manko.

O vítězi Vuelty tak dost možná rozhodne vůle týmu. A jak naznačil dánský vítěz Tour de France, pokud Kuss nevybouchne, může se dočkat největšího úspěchu kariéry. „Jsem šťastný, že si Sepp udržel vedení. Abych byl upřímný, hrozně rád bych ho viděl vyhrát Vueltu,“ prozradil Vingegaard.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.