Hlavní obsah

Čeští florbalisté vydřeli proti Estonsku postup do semifinále

HELSINKY

Čeští florbalisté vypotili postup do semifinále mistrovství světa. Svěřenci trenéra Trnavského vstupovali do čtvrtfinále s Estonskem jako favorité, přesto ještě dvě minuty před koncem třetí třetiny prohrávali 1:2. Naději pro český výběr vystřelil v čase 58:16 Sladký. O svém postupu pak čeští florbalisté rozhodli až v samostatných nájezdech. V semifinále český celek narazí na domácí Finsko.

Foto: ČFbU

Martin Richter pri úspěšném samostatném nájezdu

Článek

V české brance nastoupil oproti zápasu s Norskem Rytych místo Kafky a už po 25 vteřinách musel lovit balónek ze sítě. Skóre otevřel po přihrávce bratra Henrika z pravé strany nepokrytý Kristian Talme. Ve čtvrté minutě pak zahrozil znovu. Na druhé straně měl šanci Fojta, Češi poté nevyužili dlouhou přesilovku po trestech Markuse a Strömfelta a mohli dokonce v oslabení inkasovat.

Tomašíkovi sebral balónek Salm, vítkovický útočník jej fauloval a švýcarští sudí Baugartner a Kläsi nařídili trestné střílení. Do branky přišel Kafka a vychytal Kiviho. Češi si velké šance nevypracovali a stále jim hrozila první estonská řada.

V úvodu druhého dějství pomohlo Trnavského výběru do tlaku Thomssonovo vyloučení, ale Zálesný zamířil do boční konstrukce a třikrát se neprosadil z brankoviště Fridrich. Saastamoinen vychytal i Sladkého a Fridricha. Své umění ukazoval také Rytych, jehož nepřekonali Kristian Talme, Markus, Henrik Talme, Karis a především při přečíslení dvou na jednoho Kivi. V 35. minutě se dočkali Češi vyrovnání díky skryté střele Garčara k levé tyči.

Estonce poslal podruhé do vedení Markus

V závěrečné části pokračovala dramatická bitva, ale Estonci český výběr do šancí nepouštěli. Při Markusově vyloučení vyzkoušel Saastamoinena Zálesný, ale následoval Richtrův trest a v 50. minutě přiblížil Estonsku historický úspěch Markus, který se trefil z pravé strany. Češi bojovali, čtyři minuty před koncem nastřelil Brus z půlky horní tyčku. Nakonec vyrovnal dorážkou ze vzduchu 104 vteřin před koncem třetí třetiny Sladký.

V nastavení byli brzy blízko rozhodnutí Estonci, když Markusův pokus prošel pod Rytychovým tělem těsně vedle pravé tyče. V závěru prodloužení nejdříve nebezpečně vystřelil Chrápek, na druhé straně ještě měli šance opět Markus a Henrik Talme.

Na nájezdy nastoupil opět Kafka a překonal ho jen v první sérii Henrik Talme, za český tým se prosadili všichni čtyři střelci Milan Fridrich, Aleš Zálesný, Martin Richter i Tomáš Chrápek.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách - čtvrtfinále:
Česká republika - Estonsko 3:2 po sam. náj. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 35. Garčar (Slaný), 59. Sladký (Jelínek), rozhodující sam. nájezd Chrápek - 1. K. Talme (H. Talme), 50. Markus (H. Talme). Proměněné nájezdy: Fridrich, Zálesný, Richter, Chrápek - H. Talme. Neproměněné nájezdy: K. Talme, Kivi. Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 1020.
Česká republika: Rytych (v 11. na TS a na nájezdy Kafka) - Chrápek, Jakůbek, Garčar, Slaný, Jelínek, Brus - Fojta (35. Šebek), Sikora, Zálesný - Ostřanský, Fridrich, Richter - Sladký, Tomašík, Skalík. Trenéři Tomáš Trnavský, Filip Vítek a Jan Vavrečka.
Estonsko: Saastamoinen - Thomsson, Strömfelt, Pass, Sivakov - H. Talme, Markus, L. Talme - Karis, Kivi, Söber - Salm. Trenéři: Jari-Petteri Anttila, Risto Lall a Marko Saksing.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.