Hlavní obsah

Curney už pálí za Spartu. Reprezentace? Trenérovi se ozývám pořád, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při společném focení superligových týmů za Jiřím Curneym chodili protihráči. „Je hrozně zvláštní tě takhle vidět,“ hlásili mu. „Ale sluší mi to,“ reagoval florbalový kanonýr. Nejen pro soupeře je nezvyklé vidět letitou oporu Mladé Boleslavi v dresu Sparty.

Foto: Vladimír Hodač/ACEMA Sparta Praha

Jiří Curney nově ve sparťanském dresu.

Článek

Ve florbalových kruzích je jeho jarní transfer označován za přestup roku. Minimálně. Však 32letý Curney za devět let v Mladé Boleslavi získal tři tituly a překonal snad všechny myslitelné ofenzivní rekordy. V týmu vítězů posledních dvou ročníků mu končila smlouva, tak řešil, zda prodloužit nebo se poohlédnout jinde. „Reálně jsem zvažoval dvě nabídky, ale od začátku jsem cítil, že Sparta bude nejlepší volbou,“ líčí.

Do zahraničí už se nedíval. „Mám rodinu, zvažoval jsem jen Česko. I když zpětně mě trochu mrzí, že jsem mohl rok dva zkusit v cizině a získat nějaké zkušenosti,“ přiznává Curney, jenž má francouzsky znějící příjmení po dědovi. Teď už sází první góly v novém týmu. „Je to změna po devíti letech, ale zvykl jsem si celkem rychle,“ přiznává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Těžko bude hledat parťáka, jako měl v Boleslavi v Janu Natovovi, s nímž si na hřišti rozuměl takřka poslepu. „Jasně, byla to výjimečná souhra. Rozuměli jsme si na hřišti i mimo něj, ale také to nebylo hned od začátku. Až jak jsme spolu denně trénovali, ta vazba se vytvořila,“ vysvětluje.

Kamarády zůstali, superligový program je svede proti sobě až v listopadu po mistrovství světa. „Pro lidi to bude pikantní, pro mě asi taky trochu, ale jednou to musí přijít,“ ví.

Do Prahy Curney z Mladé Boleslavi dojíždí, vedle zápasů v pražské UNYP pomáhá se zařizováním akcí. Takže celé dny v hale? „To doufám že ne, pak by to bylo dost a halu bych nechtěl ani vidět. Něco se dá dělat i na dálku,“ vysvětluje.

Foto: Vladimír Hodač/ACEMA Sparta Praha.

Jiří Curney už má za sebou první zápasy ve sparťanském dresu.

V základní části posbíral 785 bodů, v play off 195, což jsou čísla, která bude těžko někdo v nejbližších letech překonávat. A Curney je hodlá navyšovat. „Protože by to znamenalo, že jsem prospěšný pro tým. Rekordy už jsem překonal, na ně se neupínám. Pár lidí mi říká o tisícovce bodů v základní části, ale to je pořád strašně daleko a já nemládnu,“ usmívá se.

A reprezentace? Curney má bronz z mistrovství světa 2014, ale pod finským koučem Petrim Kettunenem se v týmu neobjevoval. Může nastat změna s nástupem Jaroslava Berky, jenž dříve trénoval právě ve Spartě? „Já se mu hodně ozývám a hlásím, že jsem připravený. Ale až na mistrovství světa, otestovaný jsem dost,“ vypráví Curney a rozesměje se.

„Už to moc nevidím, jsou tam mladší kluci, já na reprezentační úrovni dlouho nehrál. Může se někdo zranit a vypadnout, ale to samozřejmě nikomu nepřeju,“ dodává.

Reklama