Hlavní obsah

Jendrišák: Pro mě je pocta, že jsem se dostal s tímto týmem do finále

Na svém šestém mistrovství světa si mohl útočník Matěj Jendrišák poprvé vychutnat vítěznou radost po semifinále. Čeští florbalisté budou po sobotní výhře nad domácím Švýcarskem 11:3 bojovat dnes v Curychu o zlato se Švédskem (od 15:45) a třiatřicetiletá dlouholetá opora Linköpingu rozšíří svou sbírku medailí po bronzech z Helsinek 2010 a o čtyři roky později z Göteborgu.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Hráč českého florbalového týmu Matěj Jendrišák

Článek

"Je to super. Bomba. Poslední minuty jsem si vychutnával, protože jsem neměl pocit, že by se Švýcaři dokázali dostat do zápasu. Na konci to byla až trochu hra kočky s myší. Kluci předváděli kličky. Pro mě obrovská pocta, že jsem se dostal s tímto týmem do finále," řekl Jendrišák.

O loňský prosincový šampionát v Helsinkách, kde Češi získali bronz, přišel, protože odmítl hrát v reprezentaci pod finským trenérem Petrim Kettunenem. Po novým koučem se druhý nejproduktivnější hráč historie české reprezentace vrátil a je součástí týmu, jenž minimálně vyrovná historické stříbro z roku 2004 z Curychu a Klotenu.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Česká děkovačka po postupu do finále mistrovství světa.

Vedle dvou bronzů musel dvakrát strávil čtvrté místo a v roce 2012 také v Curychu i nejhorší 7. pozici. Teď je ve finále. Co vidí za prolomením semifinálového prokletí? "Myslím si, že není jeden faktor. Je jich víc. Příprava v posledních šesti měsících byla fakt kvalitní. Soustředili jsme se na detaily," uvedl Jendrišák.

"Možná by lidi ani nevěřili, kolik času jsme strávili na taktických poradách a tréninkem. Myslím si, že to je ten základ. Dbali jsme na malé detaily. I na věci okolo florbalu. Samozřejmě je to i kvalita," řekl Jendrišák.

Stále věřil, že se finále na MS dočká. "Mistrovství světa je vlastně o jednom zápasu, když to řeknu špatně. Pokud semifinále prohrajete, tak je jasné, co nároďák čeká. Po tom, co jsme dali přípravě, tak jsem věřil, že ten moment může nastat i letos," řekl autor 139 bodů za 68 branek a 71 asistencí ze 125 utkání za reprezentaci.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká radost v semifinále se Švýcarskem, zleva Filip Langer, Ondřej Němeček, Marek Beneš a Adam Hemerka.

"Když jsem se vracel, pro mě cíl bylo zahrát si na mistrovství světa a udělat úspěch. Věřil jsem, že tým je dost kvalitní na to, aby udělal ten zásadní krok. Jsem rád," konstatoval Jendrišák.

Ve finále mohou Češi na desátý pokus na MS poprvé porazit Švédy, s kterými po osmi porážkách uhráli v pondělí v základní skupině B po výsledku 3:3 poprvé remízu. Celkově z 51 utkání dosáhli na tři výhry, dvakrát remizovali a 46 utkání prohráli.

"Pro nás ve skupině bylo důležité, abychom byli tým, který porazí Švédy na mistrovství světa. I přes spoustu chyb a věcí, které jsme nedělali dobře, byl zápas otevřený, takže doufám, že přistoupíme ještě líp a posuneme náš výkon na další úroveň," dodal Jendrišák.

Reklama