Hlavní obsah

Nadstavba českého talentu: ledová koupel, červené brýle i studium knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzít míček, rozběhnout se a dát gól. Zdánlivě není florbal žádná věda, jenže jen s nadšením a šikovností už v něm dávno nevystačíte. Však česká reprezentace má na mistrovství světa ve Švýcarsku celkem třináctičlenný realizační tým s mentálním i kondičním koučem, asistenti hlavního trenéra Jaroslava Berky mají rozdělené úlohy dle herních situací či jednotlivých lajn.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Filip Langer při obranné činnosti v zápase se Švédskem.

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) – A také hráči vědí, že k vrcholovému sportu zdaleka nestačí jen týmové tréninky. Jedním z nejprogresivnějších florbalistů v tomto směru je Filip Langer. Odmala hledá způsoby, jak se zlepšovat, však i díky tomu se o něj přetahovala florbalová Evropa už od juniorského věku.

„Vzdělání a převzetí zodpovědnosti za svůj život je jedna z mých hlavních hodnot. Ať už jde o čtení knih či sledování lidí, kteří mě inspirují nebo si od nich něco můžu vzít,“ vypráví 20letý Langer.

Vloni se stal oporou týmu elitní švédské ligy Kalmarsund, na mistrovství světa v Helsinkách vítězným gólem v prodloužení proti Švýcarsku spustil bronzovou českou radost.

V létě dál piloval na speciálních trénincích své technické dovednosti, spolupracoval s mentálním koučem… „Snažím se řešit také světlo, stravu, otužování i spánek jako přirozené věci pro tělo, aby to byla zajetá rutina,“ popisuje.

Otužování pro něj není módní výstřelek, ale už pět let pravidelná součást přípravy těla. „Na chladovou terapii je prostor vždy a všude. Tady si dávám studenou sprchu, ve Švédsku vyrážím třeba třikrát týdně do moře,“ vypočítává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Langer (@lanyz29)

S sebou všude vozí i červené brýle, které tlumí účinky modrého světla z obrazovek televizí či mobilů.

„Myslím, že jsem tím trochu nakazil i tým, má je tu spousta z nás. Studie dokazují, že to funguje, ale pro mě je důležité, že to na sobě cítím a opravdu večer trochu utlumí tělo. Dřív jsem byl zvyklý být na mobilu do noci, teď už vím, že spánek je třetina života, je třeba o něj pečovat. Doporučil bych je každému,“ říká odchovanec střešovického Tatranu.

Reklama

Související témata: