Hlavní obsah

Skončí florbalová arogance Švédů? Češi míří na šampionát sebevědomější než dřív

Jsou sebevědomější, než bývali. A pryč jsou zřejmě doby, kdy čeští florbalisté mířili na světové šampionáty s tím, že finále je jim zapovězené a pro ně tu jsou "jen" zápasy o bronz. "Chceme být nejlepší tým na světě a k tomu musí směřovat naše každodenní práce," říká kouč národního celku Jaroslav Berka, jehož svěřenci vstoupí příští sobotu zápasem proti Lotyšsku do mistrovství světa.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Před rokem získali florbalisté na MS bronz

Článek

Zmíněné mistrovství se odehraje ve Švýcarsku, přičemž kvůli kolizi s fotbalovým šampionátem netradičně místo prosincového termínu už na počátku listopadu a kvůli covidu netradičně necelý rok po tom minulém (mezi turnaji bývají dvouleté intervaly, ten minulý se ale konal o rok později).

I proto je v 20členném kádru hned 17 hráčů, kteří mají rok starý bronz a doplňuje je kupříkladu Matěj Jendrišák, velezkušený borec, který se do reprezentace vrací poté, co u ní skončil finský trenér Kettunen. S ním měl spory.

Jeho nástupce Berka je zároveň symbolem nové florbalové generace. Čeští junioři totiž už na dvou šampionátech v řadě získali zlato (Berka u týmu působil) a přeházeli tak obvyklou florbalovou hierarchii, v níž vládne Švédsko s Finskem a o patro níž jsou Češi a Švýcaři. Teď řada úspěšných juniorů povýšila do seniorského celku a i tam už není neobvyklé porazit krále ze Švédska.

Koneckonců Češi vyhráli poslední turnaj Euro Floorball Tour, jakési generálky na MS. "Ale byly to jen přátelské zápasy a my jsme natolik vyspělé mužstvo, abychom zůstali nohami na zemi. Švédi dál působí lehce arogantně a nepřipouští si, že by se v té hierarchii něco měnilo," míní útočník Tom Ondrušek, který má před sebou už šesté MS. „Máme motivaci ukázat, že se to neděje jen v přátelských zápasech."

A Filip Langer, který ve Švédsku působí, přidává: "Naše mladá generace doplnila určitou šťávu a sebevědomí. Postupnými kroky jsme se Švédům vyrovnali, že je dokážeme i porážet. Lehká arogance ale tam od nich pořád je."

Na Švédsko pak Češi narazí už v základní skupině, kterou vedle Lotyšska ještě doplňují Němci. Zápasy bude přenášet ČT Sport. Dva nejlepší celky postoupí přímo do čtvrtfinále, další dva musí do osmifinále. Teď ještě tým čeká herní soustředění v Kutné Hoře, poté se přesune k teambuildingu na Šumavě. Do Curychu následně pojedou hráči vlakem, aby přispěli ke snaze švýcarských organizátorů uspořádat "klimaticky neutrální" šampionát.

Reklama

Související témata: