Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 3:11Suverénní postup! Češi zostudili Švýcarsko jedenácti góly, v boji o zlato čeká Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

To byla jízda! Čeští florbalisté v sobotním semifinále mistrovství světa ve švýcarském Curychu deklasovali domácí výběr 11:3 a po historicky nejvyšší výhře nad zemí helvétského kříže slaví suverénní postup do finále. V něm si zahrají teprve podruhé v historii a stejně jako na švýcarském šampionátu v roce 2004 je v neděli čekají Švédové. Před 18 lety odváželi Češi stříbro...

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká radost v semifinále se Švýcarskem, zleva Filip Langer, Ondřej Němeček, Marek Beneš a Adam Hemerka.

Článek
Fotogalerie

Češi tak mají na 14. šampionátu jistou pátou medaili. Vedle stříbra po finálové porážce se Švédy v roce 2004 získali také tři bronzy v letech 2010, 2014 a loni.

K suverénnímu semifinálovému triumfu českého týmu pomohl čtyřmi body za gól a tři asistence Marek Beneš. Po třech bodech zaznamenali Filip Forman (2+1) a Filip Langer (1+2), dvě branky vstřelil obránce Adam Hemerka. Reprezentanti zdolali Švýcary stejně jako loni na MS v Helsinkách v duelu o bronz.

V úvodu kryl dvě možnosti Švýcarů Bauer a po 110 sekundách na druhé straně překonal po dlouhé přihrávce Filipa Formana střelou z otočky Mikuláš Krbec. Za 70 vteřin bylo vyrovnáno díky střele Christopha Meiera a v 6. minutě otočil stav Patrick Mendelin, který u pravé tyče zakončil přihrávku Nilse Conrada zpoza branky.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Ondřej Němeček (vlevo) a Matěj Havlas při defenzivní práci proti Švýcarům.

V čase 13:05 poslal ideální pas Marka Beneše do odkryté branky Hemerka a za 152 sekund zase vedli Češi. Rychlý brejk po Langerově přihrávce zakončil střelou z levé strany k protější tyči kapitán Ondřej Němeček.

Po 31 sekundách druhé části se po nahození Marka Beneše zpoza branky odrazil balonek před Langera a ten překonal Patricka Edera, který po první pauze vystřídal Pascala Meiera. Ve 23. minutě zakončil rychlou kombinaci zblízka Besta a sudí Thomas Andersson s Rickardem Wissmanem si u videa ještě ověřili, že míček skončil za brankovou čárou.

V čase 32:06 využil přesilovou hru střelou přesně do levého horního rohu Forman a za 148 sekund zvýšil Adam Hemerka už na 7:2. Ve 37. minutě zkorigoval stav střelou z voleje Mendelin, ale v závěru druhé části se Berkův výběr ubránil při Krbcově vyloučení.

Švýcaři už brzy po začátku třetí třetiny začali na krátké pasáže hrát power play a ve 49. minutě zvýšil do prázdné branky Martin Tokoš. Další gól při hře domácích bez gólmana přidal Marek Beneš a Edera překonali ještě Forman s Bestou. Zkorigovat výsledek mohl 20 sekund před koncem Manuel Maurer z trestného střílení, ale náhradník Martin Beneš jej vychytal.

MS florbalistů - semifinále (v Curychu):
Švýcarsko - Česko 3:11
Branky: 3. Meier, 7. Mendelin, 37. Mendelin - 2. Krbec, 14. Hemerka, 16. Němeček, 21. Langer, 23. Besta, 33. Forman, 35. Hemerka, 49. Tokoš, 53. Beneš, 57. Forman, 59. Besta.
Švédsko - Finsko 4:3 po sam. nájezdech

Reklama