Hlavní obsah

Ukradnou švýcarskou party? Florbalisté musejí vyřešit jedno velké téma

Žádné drama nepřipustili, ale teď už půjde do tuhého. Český tým si cestu do semifinále mistrovství světa od Slováků zatarasit nenechal, svěřenci Jaroslava Berky po čtvrtfinálové výhře 9:4 v sobotu od 17.30 budou čelit Švýcarům i zaplněné curyšské SwissLife Areně.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Útočník Marek Beneš při čtvrtfinále se Slovenskem.

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) – Hořkou vzpomínku na poslední vzájemné setkání a porážku 4:5 Češi zahnali celkem rychle. Po třech dnech zápasového volna se hned dostali do obrátek, do přestávky vedli 3:1 a na dostřel už soka vedeného českými kouči Radomírem Mrázkem a Karlem Ševčíkem nepustili.

Snad jen s množstvím vyloučení se český tým neumí poučit, dvakrát se provinil Josef Rýpar. „Je to velké téma. Zase jsme inkasovali šest trestných minut, to si nemůžeme o finálovém víkendu dovolit,“ má jasno finský asistent u českého týmu Joonas Naava.

„To je hrozný. Rozhodčí nás upozorňuje, že bude vylučovat za strčení. No a my tam dáme koleno. To by se nám mohlo vymstít,“ nechápal ani střelec Marek Beneš.

Pár minut po čtvrtfinále už totiž myšlenky hráčů i trenérů směřovaly k semifinále. „Teď pro nás turnaj v podstatě začíná,“ ví Beneš. Obsazení elitní čtyřky je standardní: Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Česko. Jen složení dvojic nezvyklé, Češi se o finále střetnou po 18 letech se Švýcary, v roce 2004 rovněž v Curychu uspěli a získali pak historické stříbro.

Domácí ve skupině zdolali favorizované Finy, ale trápili se tu s Nory i Lotyši. V sobotu je požene zaplněná SwissLife Arena, čeká se parádní atmosféra. „Na tohle jsme se všichni těšili. Ale nejdeme si to užít, chceme tuhle velkou party ukrást pro sebe,“ vyhlásil asistent Naava.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

„Kvůli takovým zápasům florbal hrajeme. Nejsme hokej, kde chodí několik tisíc lidí každý zápas,“ ví Beneš, jenž mimochodem jako hokejista začínal. Dobře ví, že domácí prostředí umí být zrádné. „Zažili jsme v Praze, že atmosféra tým nabije, ale dokáže se otočit v nervozitu. Zvlášť když se nepovede začátek,“ připomíná.

Švýcaři mají českému týmu co vracet. Obral je o bronzové medaile na loňském mistrovství světa, porážkou pro zemi helvétského kříže skončil i poslední vzájemný zápas na Euro Floorball Tour.

„Cítíme velkou šanci. Vidíme na výsledcích s elitními týmy, že naše hra jde nahoru, už nemusíme spoléhat jen na brejky a gólmana, i když podržet nás samozřejmě musí. A Švýcaři už vědí, že jsme kvalitnější tým, snaží se držet míček, rozhodit nás. To, co jsme dělali my před pár lety proti Švédům a Finům,“ vypozoroval Beneš.

Reklama