Hlavní obsah

Zmáčkli mistry světa, mohli je dorazit. Chtěl jsem ještě víc, přiznal český kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující florbaloví mistři světa ze Švédska si pořádně oddechli, když vypršely poslední sekundy jejich zápasu s Českem. Při remíze 3:3 totiž měli svěřenci Jaroslava Berky v závěru blíže k tomu, aby poprvé v historii získali na mistrovství světa skalp Tří korunek. Češi tak ve skupině skončili o skóre druzí, čtvrtfinále v Curychu by je mělo čekat v pátek od 15 hodin.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Před švédskou brankou bylo rušno jako při akci Matěje Jendrišáka.

Článek

Winterthur (od našeho zpravodaje) - Poprvé se oba týmy na světovém šampionátu střetly v roce 1996, kdy Švédi drtivě vyhráli 13:0. I dalších sedm zápasů mělo vítěze ve žlutomodrých dresech, až včera ve Winterthuru Češi poprvé elitního soka obrali aspoň o bod.

Jako důvod k bujarému veselí to ale s ohledem na průběh závěrečných minut nebrali. „Měli jsme velký tlak, chtěli jsme si jít pro vítězství, udělali jsme všechno možné,“ vyprávěl kouč Berka, který se za vyrovnaného stavu dokonce odhodlal k power play, při vyloučení Švédů navýšeném na hru v šesti proti čtyřem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

„Cítili jsme, že jsme lepší, byli jsme na balonku. Máme nastavené, že týmy tady chceme porážet,“ popisoval mentalitu svého výběru. „Viselo to na vlásku, takže krátce po zápase to beru tak, že jsem chtěl víc,“ přiznával.

Závěrečný zápas skupiny se přitom dlouho nevyvíjel dobře. Češi začali vlažně, opět dopláceli na vyloučení a v půlce zápasu prohrávali díky skvělému gólmanovi Lukáši Bauerovi jen 0:2.

Dva rychlé góly Martina Tokoše a Jiřího Besty ale Švédy zpražily a když dvanáct minut před koncem kapitán Ondřej Němeček v přesilovce trefil vedení, jejich sebevědomí bylo fuč.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal, ČTK

Zleva Martin Tokoš z Česka a Johan Samuelsson ze Švédska.

Pak ale Němeček fauloval a Alexander Galante-Carlström druhým gólem v zápase Švédům zachránil remízu. „Neudělal jsem to nejlíp, moje chyba,“ vyčítal si Němeček. „Švédové objektivně měli víc šancí, do půlky zápasu jsme byli bezzubí, takže výsledek i výkon přes pár světlých momentů v závěru hodnotím spíš negativně,“ hlásil kapitán.

Tým teď čeká nezvykle dlouhé třídenní volno, než se pro něj rozjede vyřazovací část šampionátu. „Máme postup do čtvrtfinále, to je hlavní, proti Švédům šel výkon nahoru,“ našel Berka pozitiva.

Negativem zůstávají vyloučení, vždyť ve všech třech zápasech dostali Češi dva góly v oslabení. „Nemůžeme se nechat takhle vylučovat, zejména ke konci utkání,“ ví Němeček. „Pět bodů ve skupině se často nezískává, s tím můžeme být spokojeni, s výkony už tolik ne,“ dodává.

Reklama

Související témata: