Hlavní obsah

Agresivita v nižších soutěžích roste. Je to extrém, říká bývalý ligový sudí, sám udělil několikaletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nižších fotbalových soutěžích přibývá nepříjemných incidentů, jen za poslední dvě víkendová kola bylo fyzicky napadeno několik rozhodčích. „Je to extrém,“ říká pro Sport.cz Petr Blažej, bývalý ligový rozhodčí a nynější šéf Okresního fotbalového svazu v Kladně. „Řešit něco agresivitou je cesta do pekel,“ kroutí hlavou.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační snímek.

Článek

Na sociálních sítích kolují případy z posledních týdnů. Nedohraný zápas okresního přeboru na Náchodsku, hráč inzultoval rozhodčího. Nedohraný zápas čtvrté třídy na Kladensku, hráč zlomil sudímu nos. Nedohraný zápas pražské třetí třídy, úder do obličeje rozhodčímu, který se snažil zasáhnout při potyčce hráčů. Nedohraný zápas pražského okresního přeboru, pokus o napadení rozhodčího, do okna jeho kabiny pak někdo hodil kámen.

To je výčet, který shromáždil profil Sporťák na sociální síti X a který je doplněný i dalším incidentem, v němž už rozhodčí nefiguroval. V diskusi pak uživatelé upozorňují na hrubé chování i v jiných zápasech.

Tohle se děje v době, kdy fotbal trápí nedostatek rozhodčích a kdy se fotbalová asociace i jednotlivé krajské a okresní svazy snaží k pískání přilákat nové zájemce. „Agresivita je teď extrémní. Ale podívejte se, co se děje. Probíhá neustála masáž, že rozhodčí jsou viníci všeho. Sudí má být garant pravidel a nezávislosti. Jestliže neustále slyšíme absolutní nesmyly, že je vše zkorumpované, že za všechno může rozhodčí, tak se pak nedivme, že lidi mají rozhodčího za nepřítele,“ probírá se situací Blažej.

Coby šéf Okresního fotbalového svazu v Kladně se čerstvě vypořádával s těžkým případem, kdy v utkání čtvrté třídy hráč Kačic Kamil Bašta zlomil rozhodčímu Petru Kindlovi nos. Napadený arbitr skončil v nemocnici, případem se zabývá i policie. Kladenská disciplinárka tvrdě trestala: hříšník dostal zákaz hraní na šest let a pokutu pětadvacet tisíc korun.

„Tohle je neomluvitelná věc. Ale hráč projevil lítost, s rozhodčím se spojil a domlouvají mimosoudní vyrovnání. Zároveň začal trénovat a pískat přípravky, nabídli jsme mu, aby se stal rozhodčím. Pokud bude mít stejný drajv a bude si svůj čin odpracovávat, můžeme mu trest zkrátit. Ale nezahraje si dlouho,“ líčí Blažej.

Okresní fotbalový svaz už vede přes deset let, je šéfem i krajských sudích, deset let působil v lize jako asistent rozhodčího, kde odmával 193 utkání. Byl i na mezinárodní listině. Dobře ví, co práce rozhodčího obnáší.

„Fotbal nemůže existovat bez hráčů, ale zároveň nemůže existovat ani bez rozhodčích. Buď budeme fungovat všichni společně, nebo ten sport nemůžeme dělat. Už teď nemá zápasy, kdo pískat. Když ti kluci začínají na nejnižší úrovni, logicky mají nejméně zkušeností. Jestliže k nim budeme přistupovat tak, že každá chyba je úmysl, tak je to cesta do pekel. Ti kluci znají pravidla, jsou školení, prošli testy. Kolik lidí z veřejnosti to má? Fakt není jednoduché kočírovat dvaadvacet chlapů na hřišti. Těm klukům se pak nedivím, že nechtějí pískat, když jsou apriori za toho špatného,“ vypočítává čtyřicetiletý exrozhodčí.

„Poslední půlrok je opravdu extrémní. Musíme ve fotbale všichni spolupracovat a nikoho předem neodsuzovat. Ti kluci, kteří pískají, mají fotbal rádi,“ uzavírá Blažej.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice