Hlavní obsah

Češi a marné čekání na titul, který má prestiž. Trio v Německu sahá po průlomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna kvízová otázka na úvod: Vzpomenete si, který český fotbalista jako poslední slavil titul v jedné z pěti nejprestižnějších evropských soutěží? Musíte trochu pátrat, už je to doba. Před devíti přispěl k triumfu Chelsea gólman Petr Čech. Uhádli jste? Nyní trochu zaniká, že se o výrazný český průlom pokouší reprezentanti Schick, Hložek a Kovář, kteří se podílejí na báječné jízdě Leverkusenu. O víkendu čeká české trio hit bundesligového jara proti Bayernu Mnichov.

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick a Adam Hložek se radují z branky

Článek

Blížily se mu 33. narozeniny, pro gólmana žádný věk. Chelsea mu ale před sezonou přivedla mladšího konkurenta Thibauta Courtouise, který ho vytlačil ze sestavy. „Každý titul potěší, to se nikdy neomrzí. Ale nechytal jsem tolik zápasů, člověk pak vnímá ten titul i trošku jinak,“ vykládal Petr Čech. „I tak ale z něj mám velkou radost.“

Byl květen 2015, když Big Pete tyhle věty pronášel. Z obvyklé třicítky odchytaných zápasů v Premier League za sezonu výrazně spadlo jeho vytížení. V mistrovské sezoně se postavil do brány sedmkrát, i rozhodující duel proti Crystal Palace (1:0) proseděl na lavičce. „Radost máme úplně všichni, ale pro některé kluky jde o první titul, takže pro ně je to hodně speciální,“ ujišťoval Čech.

K titulům z roku 2005, 2006, 2010 přidal poslední přírůstek. Končila tím éra hojnosti českého fotbalu, jehož nejznámější vyslanci po přelomu tisíciletí vozili domů tituly z Anglie, Itálie, Francie i Německa.

Českých frajerů oproti nedávné minulosti ve špičkových soutěžích a špičkových klubech znatelně ubylo. A jejich počty rapidně nevzrůstají. O to je zajímavější sledovat útočníky Patrika Schicka a Adama Hložka s brankářem Matějem Kovářem v Leverkusenu.

Bylo by troufalé tvrdit, že se aktuálně jedná o nepostradatelné opory Bayeru. Na parádní sezoně ale mají nezanedbatelný podíl. „Jsme na tom dobře ve všech soutěžích,“ pochvaloval si i Patrik Schick v lednu pro časopis Kicker.

V základní skupině Evropské ligy vyhrál Leverkusen všech šest utkání.

V týdnu si zajistil postup do semifinále německého poháru, když přetlačil Stuttgart 3:2.

K tomu po 20 kolech vévodí bundeslize.

Dohromady zvládl Bayer v sezoně 30 soutěžních zápasů. Ani jedna porážka. Pecka, která aktuálně nemá v prestižních ligách konkurenci!

Další – a dosud nejspíš nejnáročnější – výzva čeká Leverkusen o víkendu. Před ním vypadá tabulka nejvyšší německé soutěže následovně:

1. Leverkusen 52 bodů, 2. Bayern Mnichov 50, 3. Stuttgart 40, 4. Dortmund 37.

„Titul není sen,“ prohodil Schick. V sobotu se mu se spoluhráči může opět o kus přiblížit. Od 18:30 hostí Bayern – nejspíš posledního přímého konkurenta v dostizích o mistrovskou trofej.

Sport.cz bude mít přímo v BayAreně při šlágru bundesligového vlastního reportéra. Chystá se rozhovor s bývalým hráčem Leverkusenu, reportáž nebo původní ohlasy z místa. Vždyť jde o prestižní zápas, který může rozzářit šedivější období českého fotbalu.

Reklama