Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Snová rozlučka s podzimem, Schicka může mrzet jediná věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je hotovo. Letošní část bundesligy je dohraná. Podzimním králem se stal suverénní Leverkusen, druhý je mistrovský Bayern. Jednou z velkých událostí první poloviny sezony je i pohádkový comeback reprezentačního útočníka Patrika Schicka, jenž fotbalový rok 2023 zakončil středečním hattrickem proti Bochumi. Nejen o tom ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz mluví David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Martin Meissner

Patrick Schick zažil parádní večer

Článek

„Raz, dva, tři… Nemůžu začít jinak než hattrickem Patrika Schicka. Krásná tečka za podzimem! Jsem za Patrika moc rád. Vykurýroval se a hned od prvních zápasů byl vidět. Čišelo z něj, jak moc je hladový a že má obrovskou motivaci. Proti Bochumi mohl dát i čtyři góly a trochu ho může mrzet, že podzim skončil. Pokud zůstane zdravý, může se na jaře dostat na hodně zajímavá čísla. V systému Bayeru a s parťáky, které Patrik má, je radost hrát. Dopřávají mu dokonalý servis.

Leverkusen celkově zažil fantastický půlrok, v bundeslize ani jednou neprohrál. Třináct podzimních vítězství navíc znamená nový klubový rekord. Styl Bayeru se líbí všem, trenér Xabi Alonso zaslouží jedničku s hvězdičkou. Kombinační fotbal, kompaktní obrana s nejnižším počtem inkasovaných gólů v lize (12) a skvělé individuality. Klíčová postava? Záložník Granit Xhaka, v létě to byl super kauf. Umí valit dopředu i bránit a ještě dokáže zásobovat útočníky balony za obranu.

Pokud Leverkusenu vydrží drajv i na jaře, Bayern to bude mít s obhajobou titulu složité. Ale pozor, pořád je to Bayern. Těží z aury úspěšného velkoklubu a ví, že když je nejhůř, dokáže to uhrát až v posledním kole sezony. Jako letos. Jasně, po nedávném výprasku 1:5 ve Frankfurtu mohl být Bayern dole, ale skvěle na to dokázat zareagovat vítězstvím v aréně Manchesteru United. A ve středu přišpendlil Wolfsburg na jeho polovině.

Jsem přesvědčený, že v Mnichově kádr doplní a nebudou ztrácet tak často jako na podzim. A pro Leverkusen bude sezona ještě zatraceně dlouhá… Bayern má navíc zbraň jménem Harry Kane. Na podzim nastřílel 21 gólů a přidal pět asistencí, což jsou báječná čísla. Je to zabiják a vždycky je tam, kde má být. Jako kdyby měl magnet a pokaždé přesně věděl, kde bude míč. Navíc umí gólové situace taky připravit. Stál sice 100 milionů eur, což leckdo kritizoval, ovšem svými výkony dal báječnou odpověď.

Kromě Leverkusenu mě příjemně překvapil třetí Stuttgart. Během podzimu měl jen dva výpadky, na začátku s Lipskem (1:5) a na konci na Bayernu (0:3), který mu nedal čuchnout. Velký kompliment zaslouží trenér Sebastian Hoeness: v dubnu přebral tým ve složité situaci, ovšem herní projev se pod ním okamžitě změnil o sto procent. Tohle jsem nikdy předtím neviděl. V létě přitom odešlo několik opor: Mavropanos, Endo, Sosa… Místo nich Stuttgart přivedl možná ne tak známá jména v čele s ofenzivní hvězdou Denizem Undavem, jenž na podzim stihl devět branek.

Líbil se mi i Heidenheim. S druhým nováčkem Darmstadtem má nejnižší rozpočet v soutěži a je to hodně provinční klub, ovšem v bundeslize se aklimatizoval výborně. Je devátý, deset bodů od sestupového pásma. A co je na tom nejlepší: praktikuje stejný způsob hry jako ve druhé lize. Týmové pojetí je příkladné, v bundeslize druhý takový mančaft není.

Zklamání je víc. Smutné číslo jedna je pátý Dortmund, který na lídra z Leverkusenu ztrácí propastných 15 bodů. Borussia sice v Lize mistrů vyhrála skupinu smrti, ovšem v bundeslize se jí nepodařilo udržet konstantní formu a spekuluje se o konci kouče Edina Terziče. Chtělo by to doplnit tým rozdílovým hráčem.

Bláznivý podzim má za sebou Union Berlín, kde v listopadu po víc než pěti letech skončil ikonický trenér Urs Fischer. Tým se na konci podzimu nadechl a dostal se z nejhorší trojky. Má kvalitní kádr a myslím, že se zachrání. Zmínil bych i třeba předposlední Kolín, který neustále oslabuje. Kouč Steffen Baumgart je velký bojovník, ale nepřekvapilo by mě, kdyby v nynější situaci rezignoval.

A devět českých hráčů? O Patriku Schickovi jsme už mluvili, tahle sezona by pro něj mohla být ještě dost zajímavá. Ofenzivní univerzál Adam Hložek v Leverkusenu moc prostoru nedostával, víc toho nahrál v Evropské lize. Je otázka, jestli zůstane, nebo vyrazí někam na hostování. Brankář Matěj Kovář v bundeslize neodchytal ani minutu, ovšem v pohárech ukázal, že Bayer v něm má výtečnou dvojku za stárnoucím Lukášem Hrádeckým.

Nadějný začátek měl útočník Tomáš Čvančara v Mönchengladbachu, ovšem v druhé polovině podzimu se trefil jen jednou. V prvních kolech byl vidět i záložník Václav Černý, jenž to má u trenéra Nika Kovače složité: stalo se mu, že v jednom zápase dal gól, jenže příště začal mezi náhradníky.

Pověst spolehlivého borce potvrdil Pavel Kadeřábek, v Hoffenheimu klidně ještě může být třeba pět let. I on během podzimu marodil, ale vrátil se ve formě a poslední tři zápasy odehrál celé. Solidní minutáž dostával Alex Král v Unionu. Blýskl se gólem proti Realu Madrid, ovšem pak se svezl s neúspěchy a dlouhou sérií ligových porážek. Taky byl zraněný a teď potřebuje přesvědčit kouče Nenada Bjelicu, že má i na základní sestavu.

Pak tu jsou ještě dva brankáři, kteří určitě chtěli chytat víc. Tomáš Koubek v Augsburgu nedostal ani minutu. A když Jiří Pavlenka v Brémách vypadl ze sestavy kvůli zranění, chytla se dvojka Michael Zetterer. Jirka je u fanoušků oblíbený, ve Werderu je sedmou sezonu. Věřím, že si na jaře znovu řekne o místo jedničky.“

Reklama