Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Šok pro Dortmund, Kane útočí na rekord. Černý získává kredit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný Der Klassiker skončil debaklem. Hostující Bayern rozmetal Dortmund poměrem 4:0 a odčinil tak středeční pohárovou blamáž. Expert David Jarolím se v novém Echu bundesligy kromě největšího zápasu v Německu věnuje také české stopě. Pozitivní je střelecké probuzení Václava Černého, naopak negativní zprávy přichází z Leverkusenu.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Wolfgang Rattay

Utočník Bayernu Harry Kane

Článek

„Byl to šok pro Dortmund, zápas se pro Bayern vyvíjel nejlépe, jak to šlo. V 9. minutě vedl 2:0. Očekával jsem od Borussie alespoň do druhého poločasu, že se něco změní, že dojde k prostřídání a naskočí další ofenzivní fotbalisté. Na hrotu byl Füllkrug a jediný rychlý hráč Malen, což na výborně připravený Bayern na každé pozici prostě nestačilo. Zápas něco ukázal o obraně Dortmundu, Bayern se v každé akci dostával do šance a byl na hřišti dominantní.

Bayern vypadl ve středu v poháru na půdě třetiligového Saarbrückenu (1:2) a nikdo asi nepředpokládal, že takto suverénně zvládnou ligový šlágr. Semkli se. Upamecano byl dlouho zraněný, ale musel nastoupit. Hodně mě překvapilo, že trenér už před zápasem avizoval, že stopera v 60. minutě vystřídá. Já si myslel, že jde o nějakou hru, ale Upamecano opravdu šel dolů. Proč to říkají předem? Zasunul se Goretzka, jenž byl po operaci ruky a na stoperu hrál jen jednou, navíc v poháru proti soupeři z nižší ligy. K tomu za stavu 2:0 naskočil do středu zálohy 19letý Pavlovič.

Bayernu prostě všechno vyšlo, předvedl parádní výkon. Výpadky v poháru se občas stávají, zápasy jsou velmi těžké, favorité jsou pod tlakem a soutěž se tam bere opravdu vážně. Každého zajímá jen výsledek, ne to, že Saarbrücken se dostal dvakrát do vápna a pokaždé udeřil. K tomu výborný výkon gólmana a byla z toho blamáž. Zazněla kritika, že nenaskočil třeba Harry Kane. Ano, mohl přijít třeba v 70. minutě, ale kdy jindy pošetřit své největší hvězdy, než proti soupeři ze 3. ligy?

V médiích se řeší možný střelecký rekord, který drží se 41 zápasy Robert Lewandowski. Harry Kane má po deseti kolech 15 tref včetně hattricku na Dortmundu, Serhou Guirassy ze Stuttgartu o jednu méně. Musím se přiznat, že v některých utkáních se mi Kane příliš nelíbil. Teď však byl všude, kde měl být. Nejen v zakončení, ale také rozjížděl akce, pomáhal dobře do obrany. Pokud bude zdravý, je rekord reálný.

Naopak Guirassy v posledních dvou kolech chyběl a Stuttgart dvakrát padl. Když máte nadprůměrného hráče, tak vám vždy chybí. Guirassy má famózní formu, střílí góly navíc v týmu, kde nemá servis jako třeba v Bayernu. Stuttgart padl 0:2 na Heidenheimu, což jen dokládá, jak nevyzpytatelná bundesliga je.

Pro českého fanouška jsou dobrou zprávou góly Václava Černého z Wolfsburgu. Nejprve v poháru vyřadil Lipsko (1:0) a o víkendu se trefil proti Brémám (2:2). Určitě mu to dodalo sebevědomí, může být spokojený. Předešlé dva zápasy skoro vůbec nehrál, což mě překvapilo, protože na začátku sezony byl vidět. Teď si každým gólem nebo dobrým výkonem získává kredit u trenéra. Jen v lize Wolfsburg trochu tápe a honí část tabulky mu pomalu uniká.

Méně příjemné je opětovné zranění Patrika Schicka. V lize nenastoupil už téměř půl roku a může se stát, že do konce podzimu se na trávníku neobjeví, těžko teď říct. Určitě velká ztráta. Leverkusenu se jinak daří, dokázali teď urvat tři body na Hoffenheimu, zejména díky fantastickému představení Grimalda. Levý obránce, jenž ani nehraje za španělský národní tým, byl prostě výborný. K tomu útočník Boniface sbíral asistence. Je jasné, že hráče s formou mají. Pro Patrika o to větší škoda, už jsem myslel, že naskočí v poháru v Sandahusenu.

Při výhře 5:2 vstřelil vítěznou branku Adam Hložek, jenže v lize opět střídal až v úplném závěru. U Schicka víme, že bude na hrotu bojovat o pozici s Bonifacem. U Adama je problém, že do systému 3-4-2-1 typologicky moc nezapadá. A pokud se Leverkusenu daří, není žádný důvod něco měnit.

Každý týden se zmiňuji o Unionu Berlín, který padl v lize poosmé za sebou. Hráči se ihned po zápase rezolutně postavili za trenéra Fischera, že mu to musí co nejdříve vrátit. Jenže oni už jsou v takovém rozpoložení, že by možná nebylo od věci se zamyslet, zda nějaký zápas nezabetonovat a nehrát na remízu. Bod by jim pomohl. Vždyť po prvních dvou výhrách na startu sezony všechno prohráli včetně duelů v Lize mistrů. Ani výkony už dobré nebudou a je možné, že je nakopne právě jen nový kouč. Koukněme na Augsburg, který po změně na lavičce udělal ze tří kol sedm bodů, doposud poslední Mohuč pak pod dočasným vedením porazila Lipsko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.