Hlavní obsah

Koller o šlágru, dvou tvářích Kanea i slavném záskoku v brance: Nechtěl jsem debakl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle svátek fotbalové Německo vyhlíží od začátku sezony. Dortmund proti Bayernu, absolutní bundesligová klasika. Čtvrtý proti druhému, oba zatím neporažení. Začíná se v sobotu o půl sedmé večer. „Na zápasy s Bayernem mám spoustu krásných vzpomínek, i když jsem ho vlastně mockrát neporazil,“ usměje se bývalý dortmundský útočník Jan Koller, historicky nejlepší střelec české reprezentace. V rozhovoru pro Sport.cz je řeč nejen o víkendovém šlágru.

Foto: Profimedia.cz

V listopadu 2002 musel Jan Koller bezmála na půl hodiny zaskočit v brance Dortmundu: během šlágru na Bayernu neinkasoval.

Článek

Slavný Der Klassiker je tady. Jste natěšený?

Už se nemůžu dočkat. Jsem u dcery v Monaku, pustím si to v televizi. Očekávám zajímavý zápas a snad i dost gólů. Pochopitelně s lepším koncem pro Dortmund, i když to bude mít těžké. Bayern je favorit celé bundesligy, kterou vyhrál jedenáctkrát za sebou.

Naposledy ovšem hodně těsně, rozhodovalo se až v posledním kole. Ironií osudu právě mezi Bayernem a Dortmundem, který byl kousek od titulu.

Ještě na začátku sezony to bylo v Dortmundu pořád cítit, ale teď už je to pryč. Byl by nesmysl se na začátku listopadu trápit něčím, co se stalo na konci května. Borussia se soustředí na vyrovnanou bundesligu, kde se jí daří držet na špici, a dobře rozjeté to má i ve složité skupině Ligy mistrů s PSG, Newcastlem a AC Milán.

Právě Champions League jste si před měsícem vychutnal přímo v Dortmundu, viďte?

Před zápasem s AC Milán jsem na hřišti dělal rozhovor pro klubovou televizi a fanoušci mě nádherně přivítali. Byl jsem dojatý, když skandovali moje jméno. Je příjemné, že na mě ani po letech nezapomněli.

Kdo vás z dnešního Dortmundu nejvíc baví?

Jsem rád za návrat uzdraveného záložníka Marca Reuse, který je znovu lídrem a daří se mu. Totéž další třicátník Mats Hummels, mladým kolem sebe dává jistotu. Trochu víc čekám od křídelníka Adeyemiho, který zatím trochu tápe, a do formy se pořád nemůže dostat ani útočník Haller.

V posledním jarním zápase neproměnil důležitou penaltu a Borussia přišla o titul.

No právě. Na Hallerovi se hořký konec minulé sezony podepsal nejvíc. Měl by to být klíčový útočník, ale v bundeslize se zatím netrefil.

Zato anglický kanonýr Harry Kane, jenž v létě přestoupil z Tottenhamu do Bayernu, nasázel už 12 gólů a je druhým nejlepším střelcem soutěže.

Bayern se vždycky mohl opřít o spolehlivého střelce, jenže v minulé sezoně mu někdo takový chyběl a v lize z toho bylo drama až do posledního kola. Proto se v Mnichově rozhodli investovat do Kanea. V zápase jsou pasáže, kdy ho skoro nevidíte, ale pak je ve správný okamžik na správném místě. V Dortmundu dobře vědí, že si ho musí pohlídat.

Šokoval vás Bayern středeční pohárovou porážkou s třetiligovým Saarbrückenem?

Překvapilo mě to, na druhou stranu tohle se v pohárech stává. Jsem přesvědčený, že Bayern zůstane hladový v bundeslize i v Champions League. Před šlágrem zablikala v Mnichově kontrolka: pozor, ve všech zápasech musíme hrát naplno. Zvlášť proti Dortmundu a zvlášť teď, když má první Leverkusen a překvapivě i třetí Stuttgart takovou fazonu. Každá ztráta v téhle situaci bolí.

Takhle to bylo už za vašich časů v Dortmundu, kde jste hrál zkraje tisíciletí pět let?

Na velké zápasy proti Bayernu vzpomínám s nostalgií. Často jsme s ním hráli o titul, pokaždé to bylo hodně vyhecované a fanoušci se měli na co dívat. Těší mě i čtyři góly, z toho dva v mém posledním zápase za Dortmund v našlapané mnichovské aréně.

A v listopadu 2002 jste si ve šlágru zachytal, v Mnichově jste šel do branky místo vyloučeného gólmana Jense Lehmanna. Jak se to seběhlo?

Sám jsem se trenérovi Sammerovi nabídl – a on neprotestoval. V útoku už bych v oslabení asi nebyl moc platný a navíc mi připadalo, že se za stavu 1:2 do branky nikdo moc nehrne.

Záskok se vám povedl: neinkasoval jste a renomovaný magazín Kicker vás zařadil do sestavy kola jako brankáře.

Nechtěl jsem, aby z toho byl debakl. U nás ve Smetanově Lhotě jsem chytal v dorostu, tak jsem využil staré zkušenosti. (usmívá se)

Chtěl byste si proti Bayernu zahrát i teď, ve vašich padesáti?

Už ne. Ani nevím, jestli bych se v dnešním fotbale vůbec prosadil. Je rychlejší a dynamičtější, moc útočníků mého typu v něm už nenajdete.

Ovšem před týdnem jste za Smetanovu Lhotu nastřílel čtyři góly.

Okresní přebor u nás na Písecku je můj strop. Taky už mě to zmáhá: minulou neděli jsem v Milenovicích odehrál 60 minut a měl jsem toho plné zuby. Dostal jsem se do fáze, kdy se na fotbal radši dívám. Třeba právě na bundesligu, která je hodně atraktivní každý víkend. Snad nezklame ani bitva Dortmundu s Bayernem.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.