Hlavní obsah

Nepotřebuje miliony, ale důvěru. Bývalý hráč Leverkusenu o zázračném kouči nebo Schickovi

Nepohráli 51 zápasů v řadě. A teď mohou rekordní šňůru ještě opentlit. Ve středu večer hrají fotbalisté Leverkusenu finále Evropské ligy proti Atalantě, v sobotu finálový duel německého poháru proti Kaiserslauternu. „Věřím, že tahle sezona je jen začátek éry Bayeru,“ říká Zoltán Sebescen.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Fotbalisté Leverkusenu už vyhráli německou bundesligu, nyní mohou získat ještě další dvě trofeje.

Článek

Osmačtyřicetiletý elegán za Leverkusen kopal na počátku tisíciletí, přispěl i k snové jízdě neznámého klubu z průmyslového města do finále Ligy mistrů.

V první části obsáhlého rozhovoru pro Sport.cz bývalý obránce vzpomínal, srovnával a poutavě vyprávěl o nevšední pouti, kterou zastavilo donekonečna operované koleno a klíště.

Nyní rozebírá vybraná jména píšící historickou sezonu Leverkusenu, z níž je navíc paf celá Evropa. Hovoří o trojici Čechů nebo Xabi Alonsovi, o jehož trenérské služby se zajímaly nejslavnější kluby. „Nepřekvapilo mě, že Xabi prodloužil v Leverkusenu,“ tvrdí Sebescen.

Proč?

Měl jsem možnost ho poznat už coby velice inteligentního fotbalistu. Na hřišti jsem ho zbožňoval. Pod jeho vedením výkony Leverkusenu vypadaly krásně, ale pořád si musíme uvědomit, že Xabi dokončil v bundeslize svoji první kompletní sezonu. Je zodpovědný trenér, který nelétá v oblacích, ale zůstává nohama na zemi.

Co to v praxi znamená?

V Leverkusenu si chce ověřit a sám sobě dokázat, že podobnou sezonu dokáže zopakovat. Dal dohromady hráče, kteří v bundeslize nejsou nejlepší, ale dohromady hrají nejlepší fotbal. V klubu má stoprocentní důvěru. Proč to měnit? V kariéře si navíc jako hráč vydělal dost peněz, takže nemá důvod odcházet kvůli pár milionům eur navíc. Věřím, že chce ještě růst a zlepšovat se. Pořád je to mladý trenér.

Pravda, 42 let není pro kouče žádný věk.

Kdybych měl něco Xabimu doporučit, řekl bych mu: Zůstaň rok nebo dva. Uvidíte, že stejně jednou dostane možnost trénovat nejlepší kluby světa. Na podzim ho ale čeká v Leverkusenu Liga mistrů. Je dobře, že si ji vyzkouší.

Může být Leverkusen v příští sezoně ještě sehranější a silnější?

Dobrá otázka. Pokud se jim povede udržet hráče, může to být. Znám smýšlení klubu i Xabiho. Vím, že by neprodlužoval kontrakt, kdyby si nebyl jistý, že se udrží jádro týmu. Nabídka sto milionů eur za hráče jako Wirtz je dost i pro Leverkusen, ale otázka zní, zda by ho ještě tohle léto nezkusili udržet. Podle mě budou chtít tým výborně připravit na Ligu mistrů.

Jak vidíte budoucnost českých fotbalistů v týmu?

Můžu vám dost říct k Patriku Schickovi, který hrál velmi důležitou roli tuhle sezonu. V předchozím období měl velkou smůlu na zranění. Dlouho marodil, ale před tím byl nejlepší zakončovatel Leverkusenu.

To se po příchodu konkurentů změnilo.

V sezoně ho předčili jiní útočníci, které ale také brzdily problémy. I diky tomu se Patrik rychleji vrátil do sestavy. Ale pozor, nebyla už náhoda, že se okamžitě začal prosazovat a dávat důležité góly. Věřím, že je pro tým velmi potřebný. Jen nevím, zda to dlouhodobě postačí do základní sestavy.

Snesl by Schick lavičku?

Neznám jeho povahu. Každý člověk jinak vstřebává, když tráví zápasy spíš střídačce. Na druhou stranu si říkám, že neexistuje moc kvalitnějších soutěží než bundesliga. Nemyslím, že zrovna on najde důvod odcházet.

Na lavičce často vysedává Adam Hložek, spekuluje se i o zájmu zahraničních klubů.

Přiznám se, že bych ho nechtěl hodnotit, protože zase takové množství utkání neodehrál. Vím, že se chcete zeptat i na brankáře Kováře, takže víte co? Až se spojíme příště, nastuduju si důkladně všechny české hráče (směje se).

Dobře, na Matěje Kováře se optám jinak: Myslíte si, že bude i příští sezonu bundesligová jednička Fin Lukáš Hradecký?

Předpokládám, že se to v příští sezoně nezmění. Je kapitán, klub nemá důvod ho odstavovat. U Kováře je otázka, jestli zvládne čekat. Může to klidně ještě trvat dva tři roky. Ale pokud prokáže trpělivost, bude jednička. Z pohledu klubu to je teď skvělé. Musí být šťastní, když mají v kabině dva špičkové brankáře se špičkovou výkonností.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.