Hlavní obsah

Rekord? Opora Leverkusenu není překvapená. Real kvůli Alonsovi ještě nevolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snový start do sezony zažívají fotbalisté Leverkusenu. Po triumfu 3:0 v Mohuči vedou bundesligu a po šesti kolech mají na svém kontě 16 bodů, což je klubový rekord. Pozornost celé Evropy je soustředěna nejen na hráče, ale také trenéra Xabiho Alonsa, jenž je spojovaný s angažmá v Realu Madrid. Reakce vedení? Fámy.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Záložník Leverkusenu Jonas Hofmann (uprostřed) oslavuj gól proti Mohuči.

Článek

Rozdíl je enormní. V minulé sezoně se Leverkusen krčil po šesti kolech se čtyřmi body na předposledním místě tabulky, začátkem října 2022 skončil trenér Gerardo Seoane a nahradil ho právě Alonso. Aktuálně však na startu nového ročníku vládne Bayer německému fotbalu.

„Když vidím, jak jsme se připravovali a jak tvrdě pracujeme každý den, tak pro mě naše výkony nejsou žádným překvapením,“ prohlásil po triumfu v Mohuči švýcarský záložník Granit Xhaka, předsezonní posila z Arsenalu.

Kromě něj přišli do pole ještě zkušený záložník Jonas Hofmann, střelec Victor Boniface či krajní bek Alejandro Grimaldo. „Můžeme toho dosáhnout hodně. Pokud se vždy dobře a soustředěně přizpůsobíme soupeři, pak je s tímto mužstvem možné všechno. Máme neuvěřitelný potenciál, ale musíme ke všemu přistupovat s pokorou,“ upozorňuje Hofman.

Jen česká stopa není zatím tak výrazná, jak by si tuzemští fanoušci přáli. Patrik Schick se pomalu vrací po zranění, gólman Matěj Kovář bude dostávat pravděpodobně příležitosti hlavě v pohárech a Adam Hložek sbírá minuty převážně jako střídající hráč ke konci utkání. Konkurence v Leverkusenu je momentálně obrovská.

Na vzestupu má lví podíl španělský trenér Alonso, mistr světa i Evropy a bývalý hráč Realu Madrid nebo Bayernu. Už se spekuluje, že by měl po sezoně nahradit v Realu Carla Ancelottiho, jenž by měl zase převzít brazilskou reprezentaci.

„Bylo by logické dělat si s tím starosti, ale už Alonsa docela dobře známe a víme, že je tady v Leverkusenu s námi na sto procent,“ komentuje Hofmann. „Je teprve září a příliš brzy na to něco takového řešit. Netrápí mě to, protože tým zůstává soustředěný. Máme dobrou energii a ambiciózní cíle, za které bojujeme. Je to dost důležité pro udržení koncentrace,“ řekl o víkendu sám kouč.

Jasný vzkaz veřejnosti pak poslal výkonný ředitel klubu Simon Rolfes: „Ne, Real ještě nezavolal. Kdyby byly všechny fámy pravdivé, polovina základní jedenáctky by proti Mohuči nebyla na hřišti.“

Navíc Alonso teprve na začátku srpna podepsal novou smlouvu do roku 2026. „Neprodloužil jen tak. Ví, že zde má velmi dobrý kádr, skvělý trenérský tým i naprostou podporu našeho klubu,“ dodal Rolfes.